Hotelska soba se ne more meriti s šotorom in spalko

Gaja Kos, literarna kritičarka, Stritarjeva nagrajenka in urednica, prisega na aktivni oddih z "nahrbtnikarjenjem", adrenalinskimi podvigi in športnimi izzivi.

S kajakom med ledene gore in veslanje v vulkanskem kraterju … S kakšnimi adrenalinskimi užitki vam je še postregla Islandija?To dvoje je bilo super in ledenik, seveda. Pa raziskovanje jam, ki jih je treba najprej "izvohuniti", saj niso nikjer vrisane, ker jih turistične agencije ljubosumno "šparajo" zase. Da bi bilo še bolj "kičasto", mi je med veslanjem med ledenimi gorami nekaj časa celo delal družbo tjulenj, veslanje v kraterju pa je bilo tudi zabavno, ker je bilo kajak najprej treba spraviti do tja, cilj vse te akcije pa je bilo učenje eskimotiranja. Na Islandiji je pač prej pri roki kakšen krater kot bazen …

Kakšen podvig je bilo prečenje Finske na tekaških smučeh? Bi ga še kdaj ponovili?Fin! Idilična narava, tišina, ki jo prebija samo švistenje smuči, teden dni odklopa, preizkus vzdržljivosti, preizkus, kako "reže" minus 35 stopinj Celzija, prijetna družba. Absolutno edina minusa sta bila vnetje ahilovih tetiv in dejstvo, da se nam ni prikazal niti en sam los. Bi, ampak s pošteno časovno distanco – prvič je le prvič, prehitra ponovitev bi po moje pustila manj intenzivne vtise.

 Več na spodnji povezavi.