Odvisen od močnih sunkov

Esad Babačić se zdaj podpisuje Esad Kit. Pred kratkim je izdal svojo prvo pravljico z naslovom Kiti plavajo počasi/Whales swim slowly, ki jo je ilustrirala Mojca Sekulič Fo in jo je mogoče kupiti le po spletu. 

Ste pesnik, pisatelj, novinar, publicist.

Kar zavrti se mi v glavi ob tem naštevanju … Ko gre za pisanje, sem popolnoma odvisen od močnih sunkov, na najbolj nenavadnih mestih … Ni pravil, kdaj pišem. Včasih mi glasba pomaga, da začnem pisati. Včasih začnem pisati, ko si s kom dopisujem, v takšni ali drugačni obliki. Vsekakor nisem obrtnik. Nikdar ne bom. Občudujem Milana Jesiha – kakšen mojster je. Pri meni gre bolj za naključja, ki so me pripeljala do tega, da pišem. In sem hvaležen, da je tako. Zato sem še kako pozoren na ta naključja. Jim pustim, da to niso.

Knjige izdajate v samozaložbi.

Res je. Dejstvo je, da so avtorski honorarji za večino ustvarjalcev premajhni za osnovno preživetje. Avtor prav tako ne dobi nič od same prodaje. In glede na to, da večina knjig izide s podporo države, morda ne bi bilo napak, če bi bile založbe zakonsko zavezane k temu, da avtorju, poleg honorarja, odstopijo tudi odstotke od prodaje. Če distributerji in knjigarnarji dobijo 40 odstotkov in več od vsakega prodanega izvoda, zakaj avtor ne dobi ničesar? Mislim, da je treba opozarjati na vse to, tudi z držo, drugačnim pristopom. Pa še to. Kdo pravi, da so knjige, izdane v samozaložbi, a priori manj kakovostne?

 

Več na povezavi: http://www.delo.si/nedelo/esad-babacic-odvisen-od-mocnih-sunkov.html