Vedno sem imel občutek, da hočem prebiti okno sveta.

Gazvoda je večini znan kot sodobni slovenski pisatelj, saj tudi literarni prvenec, ki ga je izdal še kot gimnazijec, kratka proza Vevericam nič ne uide, ni ostal nespregledan. Zanj je dobil zlato ptico liberalne akademije in Dnevnikovo fabulo. Sledi nominacija za Delovo nagrado kresnik za roman Camera obskura. Do sedaj je izdal še kratke zgodbe Fasunga ter romana Sanjajo tisti, ki preveč spijo in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta.

prehajanje med fikcijo in realnostjo, iz mirnega in počasnega začetka v hiter in nasilen konec, sanje in sanjarjenje. Vse to so prvine, ki jih najdemo v vaši literaturi.

Vsaka umetnost mora imeti v sebi nekaj poetike, nekaj nerazložljivega, magičnega. Kot avtor vstopiš v drug svet, kakršen koli že je. S tem pa pridejo elementi, ki jih lahko izkoristiš. V mojem zadnjem romanu so to pajki, ki pa jih ne razlagam, saj jih mora bralec doživeti. Z njimi hočem podati določene občutke.

Že ko sem kot najstnik začel pisati, so me nekatere stvari fascinirale. Zanimivo, da so se nekateri po izidu Vevericam nič ne uide na forumu spraševali, čemu toliko kletvic in nasilja. Ko si najstnik, se hočeš upreti vsemu in vsakomur. Že zjutraj, ko se zbudiš, bi ves svet razbil. Nikoli nisem bil upornik, vedno pa sem imel občutek, da hočem podreti okvire sveta. In to poskusiš z različnimi elementi. Z brutalnostjo, seksom ali kletvicami v umetnosti se mi ne zdi nič narobe, če so v kontekstu.

Kakšna je razlika med filmom in literaturo kot medijema umetniškega izražanja?

V drugačni obravnavi prostora in časa. Film gledalcu ponudi takojšnjo vizualno informacijo. Lahko pokaže tišino; knjiga jo lahko samo opiše. Knjiga opiše neke emocije in od bralca je odvisno, kako jih razume; film jih pokaže. Kako ustvarjati v enem ali drugem mediju, je zame izziv. Zanimivo je tudi, kako sta vplivala drug na drugega. Knjiga se je začela spreminjati zaradi filma, film pa je na začetku svojo strukturo črpal iz knjige.

 

Več na povezavi: http://www.delo.si/kultura/film/nejc-gazvoda-vedno-sem-imel-obcutek-da-hocem-prebiti-okno-sveta.html