Lahko bi rekla, da moje srce vseskozi malce krvavi.

Draga Potočnjak, igralka in pisateljica, se je rodila leta 1958 v Prelogu na Hrvaškem. Leta 1964 se je njena družina preselila v Slovenijo. Študirala je na AGRFT, leta 1981 diplomirala in se istega leta zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG). Pot dramske igralke je v tem gledališču začela v legendarnih predstavah Peržani, Missa in a minor, Romeo in Julija režiserja Ljubiše Ristića, kasneje pa je sodelovala s številnimi režiserji v Sloveniji in v nekdanjih jugoslovanskih republikah.

 

Ste srčna in pogumna ženska. Borite se za boljši svet. Nekoč ste dejali: »V devetdesetih so nas z nastankom globalizacije začeli pitati s tem, da en človek ne pomeni nič, ker je to pač ustrezalo družbenim spremembam.« Kaj pravzaprav lahko danes stori en človek? Je res le glas vpijočega v puščavi?

Oprostite, premalo srčna in pogumna sem, pa tudi premalo empatije imam v sebi, čeprav se včasih zdi, da je imam precej. A če bi bilo vsega tega v pravi meri v meni, bi danes protestirala ali vsaj pisala protestna pisma na vse strani, da naj Izraelci za božjo voljo že prenehajo obstreljevati Gazo! Morala bi kričati pred ameriško ambasado, ker si Obama dovoli reči, da se ima Izrael pravico braniti pred Hamasom. Čeprav je, do danes, ko to govorim, v obstreljevanjih umrl en Izraelec in sto Palestincev. In to reče nekdo, ki se je pustil ovenčati z Nobelovo nagrado za mir!? Da ga ni sram! Vendar me res preseneča stališče, da posameznik ne more ničesar spremeniti. Ozrimo se okoli sebe in videli bomo posameznike, ki delajo dobro, ali tiste, ki nekaj uničujejo. En človek lahko naredi ogromno! Zgradi ali uniči. Seveda pa uporništvo ni v interesu tistih, ki (menda) obvladujejo svet. V tem kontekstu se mi zdi sumljivo zdajšnje zagovarjanje legalizacije trave. Zato, da bi pasivizirali mase, si izmišljujejo vedno nove načine manipuliranja in nadzora. Zoprno je, ker je ta nadzor vse bolj neviden. Dobro je vedeti vsaj to, da je prikrito navadno pomembnejše od tega, kar vidimo. Človek mora biti vse bolj odprte pameti, da lahko sploh zazna, kaj se v družbi v resnici dogaja.

 

Več na povezavi: http://www.mladina.si/158782/draga-potocnjak/