Rockʼnʼretro

novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

V slovenski ideološki krajini glede Jugoslavije vlada ambivalenten odnos, razpet med jugofobijo in jugofilijo. Medtem ko je bil prevladujoči politični diskurz bodisi izrazito negativno jugoslavističen bodisi je to poglavje sramežljivo ignoriral in potlačil, je v vsakdanjem življenju in popularni kulturi jugoslovanskost na nekaterih področjih ostajala živa in priljubljena, na primer pri hrani, na nekaterih drugih področjih pa lahko opazimo postopno odpiranje jugoslovanskosti, ki se je začelo že nekaj let po osamosvojitvi. Tako negativni jugoslavizem ne vpliva na množično počitnikovanje na Hrvaškem, potovanja drugod po Jugoslaviji in priljubljenost tamkajšnjih žurerskih destinacij. Podobno se je z velikim uspehom knjige Gorana Vojnovića Čefurji raus! (2008), ki je prejela nagrado kresnik, zgodilo celo v književnosti, torej na področju, kjer je slovenski kulturniški nacionalizem najgloblje ugnezden.

Knjiga Rock’n’retro obravnava odpiranje jugoslovanskega in socialističnega poglavja slovenske zgodovine v novi popularni glasbi, ki se je začelo pojavljati nekaj let po osamosvojitvi, še posebej pa se je razširilo v zadnjih letih. Mitja Velikonja skuša med drugim podati odgovor na vprašanje, kakšne so konkretne politične implikacije teh reprezentacij nekdanje države.

Knjiga vsebuje tudi angleški prevod, tiskan v obratni smeri:Rock’n’Retro: New Yugoslavism in Contemporary Popular Music in Slovenia. Knjigo je v angleščino prevedla Olga Vuković.

Sophia

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena