Primer Meursault

Izposodi si

Opis

»Beseda „Arabec“ se pojavi petindvajsetkrat, ime pa ni omenjeno nobeno, niti enkrat samkrat.« Zdaj je ta arabski anonimnež, nad katerim se je v zloglasnem prizoru na plaži v Tujcu Alberta Camusa naključno znesel Meursault, končno dobil ime in s tem obraz – Musa. Sedemdeset let pozneje se njegov ostareli brat Harun končno odloči svetu razkriti drugo, doslej povsem zamolčano plat zgodbe. »Pravzaprav sem se zato naučil govoriti in pisati ta jezik; da bi govoril namesto mrtveca, da bi bolj ali manj do konca izpeljal njegove stavke.«

 

Ganljiva, a tudi angažirana zgodba premore vse odlike kompleksne umetnine: gre za kritični dialog s Camusom, a hkrati tudi za enkratno izpisano meditacijo o usodi konkretnega posameznika na ozadju (post)revolucionarne Alžirije.

Prvenec alžirskega novinarja Kamela Daouda (1970), ki piše za oranski Le Quotidien d'Oran, je leta 2013 izšel v Alžiriji, leto zatem pa še v Franciji, kjer je bil nominiran za praktično vse pomembne literarne nagrade. Leta 2015 je prejel Goncourtovo nagrado za najboljši romaneskni prvenec. Po knjigi nastaja tudi film.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena