Socialistična alternativa

resnični človekov razvoj

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Knjiga je koncizna teoretska in praktična analiza sodobnih družbenih razmer in iskanja poti iz sedanje krize, ki jo je napisal Michael Lebowitz, svetovno priznani analitik, zaslužni profesor Univerze Simona Fraserja v Vancouvru v Kanadi ter vodja programa Transformativne prakse in razvoj človeštva, ki deluje v okviru venezuelskega mednarodnega inštituta Centro Internacional Miranda.

Osnova knjige je kritična zgodovinska in ekonomska analiza državnih sistemov (kapitalističnih in socialističnih), ki naj bi stremeli k »dobri družbi«, ki naj bi omogočala polni razvoj človekovih potencialov, to analizo pa avtor opira na svoje aktualiziranje in ovrednotenje Marxovih tez zlasti iz Kapitala.

Umeščamo jo v neposredno povezavo z izdajo prevoda Kapitala(Sophia, 2013) ter študijo Gala Kirna Partizanski prelomi in protislovja tržnega socializma v Jugoslaviji (Sophia, 2014), h kateri je Lebowitz napisal tudi spremno besedo.

Po Lebowitzu temeljijo osnovni pogoji za dobro družbo – v 21. stoletju – na treh ključnih točkah: družbeni lastnini produkcijskih sredstev, delavskem soupravljanju ter zadovoljevanju skupnih potreb in ciljev. Avtor posebej razčlenjuje prehode v socializem z vidika izkoriščanja delavcev, odgovornost do okolja in planeta, poudarja realno zmožnost samopreobrazbe in preobrazbe družbenega ravnanja, analitično izpodbija teze o t. i. nepraktičnosti in nedelovanju socialističnih alternativ.

Založba Sophia

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena