Kalkulacije cen v proizvajalnih podjetjih

Izposodi si

Opis

V knjigi Kalkulacije cen v proizvajalnih podjetjih so predstavljene vse običajne metode sestavljanja kalkulacij cen, ki se uporabljajo pri nas in v tujini. Za vsako metodo je najprej pojasnjeno, za katero vrsto proizvodnje in za katero raven spremljanja stroškov je posamezna metoda najprimernejša, nato so na podlagi podatkov izbranega vzorčnega podjetja prikazani konkretni primeri izračunov lastne in prodajne cene posameznih proizvodov. Kalkulacije so sestavljene za različne ravni stroškovne cene proizvoda z naslednjimi načini vključevanja posrednih stroškov:

- kalkulacija cene na ravni neposrednih stroškov in povprečne stopnje pokritja za posredne stroške,

- kalkulacija cene na ravni spremenljivih stroškov,

- kalkulacija cene na ravni vseh proizvajalnih stroškov (in na ravni polne lastne cene) z dodatki posrednih stroškov na podlagi števila izdelavnih ur in cene izdelavne ure oziroma števila strojnih ur in cene strojne ure,

- kalkulacija cene na ravni polne lastne cene z dodatki posrednih stroškov na podlagi različnih vsebinskih ključev,

- kalkulacija cene na ravni polne lastne cene z dodatki posrednih stroškov na podlagi poslovnih aktivnosti (Activity Based Costing).

V posebnih poglavjih so predstavljene tudi kalkulacije cen po principu ciljnih stroškov ter tako imenovane odprte kalkulacije. Prav tako je v knjigi opisana tehnika odločanja o prodaji, kadar so prodajne cene vnaprej znane in kadar gre za nove ali spremenjene proizvode, za katere na trgu še ni prodajnih cen.

Prvi del knjige obravnava predkalkulacije in pokalkulacije cen v proizvajalnih podjetjih, ki so podlaga za planiranje, nadziranje in merjenje uspešnosti poslovanja podjetja in znotraj tega za kontrolo stroškov in določanje prodajnih cen v zvezi s proizvedenimi proizvodi oziroma storitvami. Drugi del pa kalkulacije cen za potrebe računovodskega vrednotenja zalog nedokončane proizvodnje, polizdelkov in gotovih proizvodov.

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena