Prva evropska revolucija

ok. 970-1215

Izposodi si

Opis

Znani angleški medievist R. I. Moore v tej knjigi na strnjen in živahen način nadaljuje rehabilitacijo srednjega veka, zlasti tistega obdobja, ki mu rečemo visoki srednji vek. Pri tem se naslanja na tradicijo angleških, francoskih in drugih raziskovalcev (Haskins, Bloch, Lopez, Le Goff, Duby), ki v srednjem veku niso videli mračnega obdobja, temveč specifično in dinamično civilizacijo.

Moore prepričljivo pokaže, kako ključno vlogo v oblikovanju poznejše evropske civilizacije in kulture so imele spremembe v družbenem, gospodarskem, verskem in političnem življenju, ki so se odigrale v 11. in 12. stoletju. Mooru se je posrečilo zelo sintetično in povezano obravnavati vrsto različnih tem, recimo, kmetijsko proizvodnjo, ženitvene strategije, cerkvene in verske razmere ali izobraževanje. Hkrati ko razbija stereotipe o srednjem veku, pa visokega srednjega veka vendarle ne slika v rožnatih barvah.

Zato je njegovo delo kompleksna in poglobljena podoba, ki sproža ponoven razmislek o evropski zgodovini in njenih ključnih obdobjih. Zato je zanimivo in izzivalno branje tako za profesionalne medieviste kakor za tiste, ki se ukvarjajo z zgodnjim novim vekom, in seveda za študente različnih družboslovnih in humanističnih študijev.

Založba /*cf

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena