Fižol

na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

Izposodi si

Opis

Knjiga Fižol je kuharica fižolovih jedi. V njej je zajeto 69 receptov, med njimi tudi slavni avtoričin recept za pripravo fižolove torte. Poleg receptov se v knjigi predstavi 18 sort fižola ter navodila kako se fižol pripravlja. Avtorica na kratko obrazloži zgodovino fižola in poudari predvsem sorto ribničan, ki za kraje v občini Ribnica predstavlja kulturno dediščino. Poleg fižola je v knjigi na kratko predstavljeno Vaško etnološko turistično društvo Hrovača, ki je od leta 2002 organiziralo eno najbolj prepoznavnih etnoloških prireditev z naslovom Fižolov dan. V knjigi se srečamo s patrom Stanislavom Škrabcem, največjim jezikoslovcem 19. stoletja, kajti vas Hrovača je njegov rojstni kraj. Njegova rojstna hiša, imenovana Škrabčeva domačija, je preurejena v bivanjski muzej. Čez celo knjigo se vije ribniško narečje, ki se predstavlja preko hudomušnih rekov napisanih v tem narečju. Za lažje razumevanje so vsi reki prevedeni tudi v knjižno slovenščino. Knjiga tako celovito prikaže ne le fižolove recepte ampak tudi kulturno dediščino teh krajev, ki se izkazuje tako preko bivanjske kulture v teh krajih kot preko prehrambenih navad ribniških domačinov in njihovega edinstvenega jezika.

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena