Breztežni

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Koliko življenj in koliko smrti je možnih v obstoju ene same osebe? V Breztežnih (2011) nastopa dvoje glasov: mlada mehiška urednica pripoveduje, kako jo je po metrojih New Yorka preganjal duh pesnika Gilberta Owna, Owen na robu smrti pa se spominja svoje mladosti v času harlemske renesanse konec dvajsetih let dvajsetega stoletja, ki jo je v newyorškem literarnem dogajanju soustvarjal ob boku avtorjev, kakršna sta Louis Zukofsky in Federico García Lorca. Pripovedovalca se iščeta v nepreglednem omrežju podzemnih vlakov, kjer sta potovala v svojih preteklostih.

Roman o navideznih obstojih, priklic nezmožnosti ljubezenskega srečanja in dokončnosti izgube, hkrati melanholičen in humoren. Spretno ponudi vznemirljivo branje, a nikoli ne odstopi od skrbnega prevpraševanja in analize vrednot sodobnega sveta.

Valeria Luiselli (1983), mehiška avtorica, ki je zbudila pozornost z zbirko esejev Papeles falsos (2010), je po prvem romanu Breztežni v letu 2013 objavila naslednjega, La historia de mis dientes. Njene knjige izhajajo v vrsti jezikov.

Mladinska knjiga

Recenzije

Newyorški metro kot labirintna struktura

Rojena v Mexicu City, ki jo je, kot pravi, naučil opazovati in pisati, je v dobrih dveh dekadah živela na Costa Rici, v Južni Koreji, Južni Afriki, Indiji, Španiji, Franciji, dokler se ni iz študijskih razlogov preselila v New York, kjer živi s soprogom, priznanim pisateljem Álvarom Enriguem in...
več

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena