Kakšne so stvari na zemlji, v nebesih in pod morjem

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Pesniška zbirka Kakšne so stvari na zemlji, v nebesih in pod morjem je Otroška komedija. Tomaž Šalamun je prevejan in našpičen jezični stvarnik, ki pozna troedino naravo sveta in poezije. Zato se ne more odločiti, kje bi se bolj smejal in užival: v nebesih, vicah ali peklu.

Za nebesa vemo, da so na nebu. Za vice vemo, da so na zemlji. Kaj pa pekel? Naj bo pod morjem, ker je tako skrivnostno ognjen. Kajti tisto, kar je pod morjem, je tudi pod zemljo (tako kot v zadnji pesmi Nabaši se).

Videti spremembo stvari v vseh treh svetovih – to je pesniški čudež! Tako se je Ovid ovedel ovinkov duš, ki se brez miru selijo v nova telesa in reči. Tu nima smisla mrcvariti in cmariti razuma. Kajti vse, kar je, je edinstveno v tem, da se zliva, žari, govori, se ljubi in živi v vsem drugem.

Pesem je jajce, ki sta ga zvalila domišljija in libido svetlobe. Kozmično jajce v gatkah avtorja. Kaj bo zlezlo iz njega ob prvi zori? Kaj bo zletelo v poslednji mrak? Presenečenje! Presenečenje! Nič drugega!

O čem z nasmehom pripoveduje Šalamunova Otroška komedija? O pesnikovemu zaupanju in spoštovanju otroške duše. O tem, da je otroška duša veliko domovanje nebes, zemlje in morja, križišče in stičišče Celote.

Celo te, ja. Kakšne so stvari na zemlji, v nebesih in pod morjem je presenetljiva, halucinantna, mavrična pesniška zbirka. Veliki pok velikega pokavca!

Založba Morfem

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena