V. U., STA

Nagrada man booker Američanu Georgu Saundersu

Nagrado je prejel za roman Lincoln in the Bardo. V slovenščini lahko prebiramo njegovo zbirko kratkih zgodb Deseti december.

 

Dobitnik literarne nagrade man booker je ameriški avtor George Saunders. Nagrado je prejel za roman Lincoln in the Bardo, ki ga je žirija med drugim označila za »povsem izvirnega« in »globoko ganljivega«. Saunders, ki so mu nagrado izročili včeraj zvečer, je drugi ameriški avtor po vrsti, ki je v 49-letni zgodovini podeljevanja nagrade prejel bookerja.

Dogajanje romana je postavljeno na pokopališče v Georgetownu, kjer ameriški predsednik Abraham Lincoln žaluje za sinom. Žirija je roman 58-letnega ameriškega avtorja, ki je bil prej poznan predvsem po kratkih zgodbah, med drugim označila tudi kot »drznega in dodelanega«.

Glasovi 166 duš na pokopališču

Predsednica žirije baronica Lola Young je povedala, da oblika romana, ki vključuje glasove 166 duš na pokopališču,  »razkriva duhovito, inteligentno in globoko ganljivo pripoved«. Saundersovo delo po njenih besedah izstopa zaradi inovativnosti, posebnega sloga in načina, kako je denimo dušam iz onstranstva, paradoksalno, vdihnil življenje.

Kot navaja BBC, je zgodbo Saunders zasnoval na podlagi resničnega dogodka iz leta 1862, ko so truplo 11-letnega Willieja, sina predsednika Lincolna, odpeljali na pokopališče v Washingtonu. Avtor je priznal, da je ob pisanju prve tretjine knjige »malce izgubil živce«, saj ni bil prepričan, da bo roman sploh lahko še kdo sposoben brati. Upanje mu je nato vlila njegova žena Paula.

»Sliši se nekoliko patetično, toda umetniku, se mi zdi, potrditev resnično koristi,« je dejal na novinarski konferenci po slovesnosti v londonskem Gulidhallu, kjer je dobitnika nagrade razglasila Camilla, vojvodinja Cornwalska. Saunders je dodal, da mu potrditev resnično veliko pomeni. Svojo vero vase okrepi, ko nekdo, ki ga spoštuje, odobrava njegovo delo oziroma ga postavijo ob bok pisateljev, kakršni so letošnji finalisti za man bookerja. »Vse to mi da še več poguma za naslednjo knjigo,« je dodal.

Zgodbo je v srcu nosil 20 let

»Hvala za to veliko čast, za katero upam, da jo bom upravičil z vsem svojim delom, do konca svojega življenja,« se je žiriji zahvalil v Teksasu rojeni in v New Yorku živeči avtor, ki je zgodbo za roman po lastnih navedbah v srcu nosil 20 let. V slovenščini je v prevodu Andreja E. Skubica dostopna Saundersova nagrajena zbirka kratkih zgodb Deseti december.

Med letošnjimi šestimi finalisti za 50.000 angleških funtov vredno nagrado so bili še Paul Auster, Emily Fridlund, Mohsin Hamid, Fiona Mozley in Ali Smith.

Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Lani je nagrado dobil Kalifornijec Paul Beatty, in sicer za roman The Sellout, satiro ameriškega urbanega življenja. Postal je prvi ameriški avtor, ki je kdaj prejel bookerja.

Vir: Delo