Slovenski knjižni sejem: Pisateljski oder

Kategorija: Prireditve
Datum: 23.11 2016 - 28.11 2016 0.00
Lokacija: Cankarjev dom, Ljubljana

Na Pisateljskem odru se bodo tudi letos zvrstili avtorji različnih žanrov in iz različnih okolij. Sodelovali bodo Silvana Paletti in Renato Quaglia iz Rezije, Gabriela Babnik z novim prevodom v francoski jezik, Robert Simonišek, Vinko Möderndorfer, Primož Repar in Zoran Pevec se bodo pogovarjali o kriminalu, revščini in literaturi, na odru pa ne bo manjkala tudi poezija in z njo povezana glasba Ferija Lainščka in Ksenje Jus. S svojimi novimi deli se nam bodo predstavili Lucija Stepančič, Suzana Tratnik in Jani Virk.

Na odru bomo gostili ženski odbor Mira Slovenske sekcije PEN, vsakoletno prireditev Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in revije Otrok in knjiga in se sprehodili po Slovenski pisateljski poti.

Novost letošnjega Pisateljskega odra bodo dogodki v organizaciji humanističnih založb, združenih v akademsko četrt, ki se nahaja neposredno ob Pisateljskem odru.

Programu na Pisateljskemu odru bo možno slediti tudi preko radijskih frekvenc ob prenašanju programa, ki ga pripravlja radio ARS.

Na odru bo nastopilo tudi nekaj tujih gostov: DimitréDinev in Folke Tegetthoff iz Avstrije, Marko Dejanović in AidaBagić iz Hrvaške (Hrvatsko društvo pisaca), udeleženci mednarodne prevajalske pesniške delavnice v okviru Centra za slovensko književnost ter mlada francoska pesnica Linda Maria Baros. V okviru projekta LiteraryEuropeLive, katerega partner je Društvo slovenskih pisateljev, bomo gostili katalonskega avtorja Alberta Fonsa in škotsko avtorico mehiških korenin JuanoAdcock.

 

SREDA, 23.11.

 

10:30-11:30

Partnersko mesto sejma – Tolmin

Na odru Društva slovenskih pisateljev se bodo predstavili avtorji in avtorica, ki pišejo na Tolminskem ali o njem in z branjem in pogovorom predstavijo sodobno književno podobo tega dela Zgornjega Posočja.  Sodelujejo Boris Jukić, Vasja Klavora, Darko Komac, Tinka Volarič in drugi.

 

11:30-13:00

Pisateljevanje: Slovenska pisateljska pot in Borova pot

DSP, Bralni klub Grgar

Slovenska pisateljska pot oživlja bogato zapuščino slovenske besede in jo kot literarno dediščino povezuje v sodobno doživljajsko zgodbo o pisateljih na posameznih lokacijah poti, namenjenih obiskovanju, spoznavanju, učenju, predvsem pa uživanju literarnega izročila, vezanega na posamezno krajino. Projekt se v obliki točkovne pohodniške transverzale razteza po vseh slovenskih pokrajinah. Del Slovenske pisateljske poti je tudi pot Borova pot v Grgarju.

 

Sodelujoči: Igor Likar, koordinator Slovenske pisateljske poti, Sabina Volk Simčič, Bralni klub Grgar, Irena Doljak, vodja Bralnega kluba Grgar

 

13:00-13:50

Iz sveta: DimitréDinev, med Romunijo in Avstrijo

DSP, Avstrijski kulturni forum

DimitréDinev (1968) je avstrijski pisatelj, rojen v Bolgariji. Bolgarijo je zapustil leta 1990 zaradi slabe ekonomske situacije doma. Na Dunaju je zaključil študij filozofije in ruskega jezika. Od leta 1991 dela kot pisatelj, scenarist, pesnik. Piše večinoma v nemškem jeziku. Je zavzet zagovornik imigrantov in prebežnikov v Avstriji. Osrednje teme njegovega pisanja so komunizem in kapitalizem v Bolgariji ter ekonomske migracije. Pogovor bo potekal v nemškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujoči: Dimitré Dinev; povezuje: Tina Štrancar

 

14:00-15:00

Arsov forum: Literatura skozi računalniške igre

Radio ARS 

Po literarnih predlogah ne snemajo samo filmov, ampak ustvarjajo tudi računalniške igre. Še več, nekateri pisatelji so svoj navdih dobili ob reševanju virtualnih nalog. Kako kompatibilna sta medija knjig in računalniških iger? Ali lahko trdimo, da računalniške igre v celoti poneumljajo? Je mogoče doseči bralce tudi s pomočjo računalniških iger?

Pogovor vodi: Aleksander Čobec

 

15:10-16:00

Pisateljevanje: kratkoprozniki

Beletrina

Lucija Stepančič, Suzana Tratnik in Jani Virk se bodo na pisateljskem odru predstavili s svojimi čisto novimi zbirkami kratkih zgodb. Zakaj so se odločili prav za to formo, v čem so njene prednosti in ali je kratka proza bolj pisana na kožo sodobnemu bralcu kot zajetni romani, bo od njih skušala izvedeti Ana Schnabl.

Sodelujoči: Lucija Stepančič, Suzana Tratnik, Jani Virk; povezuje: Ana Schnabl

 

16:00-17:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Literatura kot način odpora in recepcija družbenokritičnih del

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kritična literatura – teoretska, dokumentarna ali leposlovna, umetniška – je bila vedno prostor, v katerem je mogoče izboriti svobodo mišljenja, postavljati zrcalo, razvijati nove koncepte. Pisana beseda ostane, izostrene misli so jasne slike, ki razgrnejo krinke, njihova temeljna razsežnost je živ duh upora. V pogovoru, ki ga bo povezoval publicist in kritik Marko Bauer, bodo sodelovali filozof Mladen Dolar, komparativistka, prevajalka in dramaturginja Jasmina Žgank, sociolog Primož Krašovec ter politolog Žiga Vodovnik. 

Sodelujoči: Marko Bauer, Mladen Dolar, Jasmina Žgank, Primož Krašovec, Žiga Vodovnik

 

17:00-18:00

Iz sveta: Folke Tegetthoff, ko pravljica odpotuje iz otroške v dnevno sobo

DSP, Avstrijski kulturni forum

Folke Tegetthoff (1954) je avstrijski pisatelj, ki je študiral medicino in pedagogiko. Piše pravljice, ukvarja pa se tudi s pripovedovanjem zgodb. Pravljice jemlje iz otroških sob in jih prestavlja v dnevne sobe k odraslim. Je začetnik nove oblike pripovedovanja, pri čemer prepleta klasične elemente fikcije s sodobnim jezikom in simboliko. Za svoje delo je prejel International Lego Prize, ki jo je od pisateljev do sedaj prejela samo Astrid Lindgren.Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujoči: Foke Tegetthoff; povezuje: Milena Mileva Blažič.

 

19:00-20:00

Literarni večer: Paolo Rumiz

Radio ARS

Popotništvo je temeljna tema v ustvarjanju italijanskega pisatelja in novinarja Paola Rumiza; v svojih delih je prehodil Evropo vzdolž njenih najobčutljivejših prelomnic. Na Literarnem večeru bomo poslušali odlomke iz njegovih del Maske za pokol, Hanibal, Kutina iz Istanbula, Izgubljeni Jeruzalem in Kot konji, ki spijo stoje. Večer pripravljajo Matej Venier, prevajalec edine, pravkar objavljene knjige v slovenščini Kot konji, ki spijo stoje, in režiser Igor Likar s sodelavci, za glasbeno spremljavo bo poskrbel Aleksander Ipavec

Avtor in prevajalec: Matej Venier; režija: Igor Likar; urednica: Tadeja Krečič

 

 

ČETRTEK, 24.11.

9:00-10:00

Zajtrk s pisateljem: Ustvarjalni tandem Roza in Čoh

Pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza in ilustrator Zvonko Čoh nas že več kot dvajset let razveseljujeta s skupnim ustvarjanjem za mladino. Drug za drugega pravita, da se dopolnjujeta, mi pa vemo, da ju povezuje še marsikaj drugega. Vsak na svoj način nas znata zabavati in počohljati ter nas popeljati v svet umetnosti. Oba sta tudi nalezljivo duhovita. Vse to bosta skupaj z vami delila na pogovoru, ki ga bo vodila Carmen L. Oven.

Sodelujoči: Andrej Rozman-Roza, Zvonko Čoh; povezuje: Carmen L. Oven.

 

10:30-12:00

Predstavitev nominirank za Literarno nagrado MIRA 2016

Slovenski center PEN, ženski odbor Mira

MIRA, ženski odbor Slovenskega centra PEN, bo na Pisateljskem odru gostila literarne ustvarjalke, ki so bile letos nominirane za literarno nagrado MIRA. Ker je nagrada samo ena, tehtnih predlogov za nagrajenke pa veliko, želi MIRA vsako leto predstaviti tudi nominiranke za nagrado, v živo in na spletni strani www.mira.si. Ženski odbor MIRA podeljuje nagrado za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže.

Gostje: nominiranke za literarno nagrado MIRA; povezuje: Tatjana Pregl Kobe, članica žirije LNM in ožjega odbora Mire.

 

12:00-13:00

Iz sveta: Bilateralna izmenjava DSP – Marko Dejanović in AidaBagić

DSP, Hrvatsko društvo pisaca

Marko Dejanović (1982) se je  rodil v Banjaluki v BiH. Del mladosti je kot begunec preživel v Frankfurtu v Nemčiji. Po končanem študiju novinarstva v Zagrebu je bil deset let zaposlen kot novinar pri različnih pomembnejših hrvaških medijih. Piše kratke zgodbe in romane.

AidaBagić (1965) se je  rodila v Zagrebu, kjer je diplomirala iz splošnega jezikoslovja in filozofije,  magistrirala pa iz političnih ved v ZDA. Sodelovala je pri ustanavljanju feminističnih in mirovnih organizacij. Piše poezijo in prozo.Pogovor bo potekal v hrvaškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujejo: Marko Dejanović, AidaBagić; povezuje: Sonja Polanc.

 

14:05-15:00

Glasovi svetov – založništvo v zamejstvu

Radio ARS

Avtor: Goran Dekleva.

 

15:15-16:00

Pisateljevanje: Anja Golob, Jenkova nagrajenka 2016

DSP

Jenkova nagrada, ki je bila letos podeljena enaitridesetič, je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Nagrajenca izbere petčlanska žirija, sestavljena iz strokovnjakov za poezijo. Jenkovo nagrado za leto 2016 je prejela Anja Golob. Ker se podelitve zaradi nastopa na pesniškem festivalu v Münchnu ni mogla udeležiti, bo plaketo in kipec Simona Jenka prejela na Slovenskem knjižnem sejmu.

Sodelujoči: Anja Golob; povezuje: Goran Dekleva.

 

16:00-17:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Javna raba uma

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kako naj jo prakticiramo v dobi komercializiranih, monopolnih medijev, spleta in družabnih omrežij? Kako naj to počnemo intelektualci različnih kovov: novinarke, umetniki, znanstvenice, filozofi, učiteljice itn.? V črvivo jabolko bodo ugriznili novinarka in urednica Tanja Lesničar Pučko kot moderatorka ter filozof Zdravko Kobe, sociolog Jože Vogrinc , režiser Miran Zupanič ter sociologinja, filozofinja in aktivistka hendikepiranihKlaudija Poropat.

Sodelujoči: Tanja Lesničar Pučko, Zdravko Kobe, Jože Vogrinc, Miran Zupančič, Klaudija Poropat

 

17:15-18:00

Pisateljevanje: jubilanti Društva slovenskih pisateljev

DSP

Cvetka Bevc bo voščila članom Društva slovenskih pisateljev, ki letos praznujejo jubilej in se bodo na odru predstavili s svojimi literarnimi utrinki.

Sodelujoči: jubilanti, člani DSP; povezuje: Cvetka Bevc.

 

19:00-20:00

Nagrada za najboljši prvenec in priznanje za mladega prevajalca

DSP, DSKP, GZS

Na knjižnem sejmu se vsako leto podeli nagrada za najboljši knjižni prvenec in priznanje za mladega prevajalca. Tudi letos bomo podelitev spremljali v neposrednem prenosu v okviru literarnega večera na programu Ars. Podelitvi bo sledil pogovor z nagrajencema in branje odlomkov iz nagrajenih del. Z nagrajencema se bo pogovarjala Tina Kozin.

 

PETEK, 25.11.

10:00-11:00

Rastem s knjigo

JAK RS

Rastem s knjigo je projekt spodbujanja bralne kulture med mladimi, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS. Za osnovnošolce je v letošnjem šolskem letu izbrana knjiga Vinka Möderndorferja – Kit na plaži, za srednješolce pa knjiga Marjane Moškrič – Sanje o belem štrpedu. V predstavitvi projekta bo poudarek na spodbujanju branja mladih in dodatnih aktivnostih.

Sodelujoči: Tjaša Urankar, Vinko Möderndorfer, Marjana Moškrič.

 

11:00-12:00

Pisateljevanje: Mlada slovenska poezija – Z vseh vetrov zbrani

DSP

Na Pisateljskem odru bo tokrat potekalo branje mlade slovenske poezije. Dogodek se bo odvil v družbi avtorjev Blaža Iršiča, Tinke Volarič, Lučke Zorko Titan in Jureta Vuge, ki prihajajo z različnih koordinat Slovenije, a jih druži soroden generacijski horizont. Gre za izbor sočasnih mladih pesniških imen, rojenih izven Ljubljane, ki s svojo poezijo uspešno prestopajo pogosto centralistične vzgibe prestolnice. Pesniški dogodek bosta povezovala Katarina Ana Rakušček in Aljaž Koprivnikar, pesnika in študenta primerjalne književnosti in literarne teorije.

Sodelujoči: Blaž Iršič, Tinka Volarič, Lučka Zorko Titan, Ure Vuga; povezujeta: Katarina Ana Rakušček, Aljaž Koprivnikar.

 

12:00-13:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Na mladih svet stoji!

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kakšne so danes razmere mladih znanstvenic in znanstvenikov ter prevajalk in prevajalcev humanistike, kakšne so specifičnosti njihovega dela in kakšne možnosti imajo mladi za vstop v svet akademske publicistike doma in v tujini, kako ga sami vidijo in kaj bi spremenili? O teh in drugih perečih vprašanjih bodo razpravljali filozof in raziskovalec Tadej Troha, zgodovinarka, raziskovalka Ana Cergol Paradiž ter prevajalca Nada Grošelj in Aljoša Kravanja.

Sodelujoči: Tadej Troha, anaCergol Paradiž, Nada Grošelj, Aljoša Kravanja

 

13:00-14:00

Podelitev nagrade Svetlobnica

Založba Družina

Založba Družina bo podelila drugo nagrado svetlobnica, s katero spodbuja izvirno slovensko leposlovje o življenju Slovencev v domovini, zamejstvu ali drugod po svetu, danes in v preteklosti. Izmed 11 prispelih del na natečaj je strokovna komisija izbrala tri nominirance za Svetlobnico. Zmagovalec bo razglašen na Slovenskem knjižnem sejmu.

Sodelujoči: trije nominiranci za nagrado Svetlobnica in člani komisije; povezuje: Tone Rode.

 

14:00-15:00

Iz sveta: Albert Fons, Katalonija

DSP

Albert Fons (1982) je novinar in pisatelj iz Španije, Katalonije. Zaposlen je kot novinar na Time Out Barcelona, pri časopisu ARA in v kulturnem centru CCCB. Za svoje romane je bil že večkrat nagrajen, piše pa tudi poezijo, članke o gledališču, literaturi in vizualni umetnosti. Albert Fons je bil v sklopu projekta LiteraryEuropeLive v letu 2016 izbran med »New VoicesofEurope«, kjer je predstavljenih deset najbolj perspektivnih ustvarjalcev.Pogovor bo potekal v španskem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

 Sodelujoči: Albert Fons; povezuje: Blažka Müller Pograjc.

 

15:00-16:00

Branje nagrajuje – tradicionalna prireditev Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in revije Otrok in knjiga

Na prireditvi, kjer bo častni gost angleški avtor Kevin Brooks, bomo opozorili, da so bralci Bralne značke nagrajeni z vsako prebrano kakovostno knjigo.  Promotorjem branja bomo podelili priznanja Slovenske sekcije IBBY,  ustvarjalcem mladinske književnosti pa  izročili mednarodna priznanja, tj. častne liste IBBY in diplome beloruskega natečaja za poučne knjige.

Pogovor z ustvarjalci mladinskih knjig vodi: Darka Tancer-Kajnih; povezuje: Carmen L. Oven

 

16:00-17:00

Nagrada za najlepšo slovensko knjigo in najboljšo stojnico 2016

GZS 

Nagrado za najlepšo knjigo, ki spreminja videz naše knjižne police, podeljujejo GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev že od leta 1993. Omenjeni nagradi se letos prvič pridružuje še nagrada za najboljšo stojnico. Obe nagradi bo podelil Jani Bavčer.

 

18:00-19:00

Literarni večer: Valovi kratkih zgodb – predstavitev knjige

Radio ARS

Program Ars že 25 let razpisuje natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Zdaj jih lahko berete v knjigi Valovi kratkih zgodb, ki je izšla pri LUD-u Literatura, poslušate v interpretaciji igralcev in igralk na 1. in 3. programu Radia Slovenija v oddaji Literarni nokturno, med vožnjo na  mestnih in primestnih avtobusih LPP-ja, Saška Rakef in Alen Jelen s sodelavci pa jih ob izidu knjige predstavljata v Literarnem večeru.

Režija: Alen Jelen; scenarij: Saška Rakef; urednik: Matej Juh

 

19:30-20:30

Kriminal, revščina in literatura

DSP

Pogovor se bo nanašal na oblike kriminalizacije in posledično revščine v družbi ter na reflektiranje oziroma  odnos (naše) književnost do tega. Vprašanja našega časa so vprašanja vseh časov – kakšno je razmerje med politiko, estetskim in filozofijo; kako se odraža moč oblastnih režimov v družbi; kakšna je estetika političnega, političnost estetike; kakšno je kritično mišljenje do tega.

Sodelujejo: Robert Simonišek, Vinko Möderndorfer, Primož Repar; povezuje: Zoran Pevec

 

20:30-21:30

Mednarodna prevajalska pesniška delavnica 2016

Center za slovensko književnost 

CSK vsako leto med 21. in 27. novembrom organizira pesniško delavnico v Škocjanu, katere rezultati bodo predstavljeni na Pisateljskem odru. Letošnji izbor pesnikov predstavlja pesnike migrante: tiste, ki so se preselili v Evropo in še vedno pišejo v svojem jeziku. Zato bo srečanje prepleteno tudi z vprašanji politike, različnih kultur, jezikovnih pregrad in nedvomno z občutji domotožja. Predstavili se bodo naslednji avtorji: iranska pesnica Azita Ghahreman (1962) se je ustalila na Švedskem in ni samo velika figura iranske poezije, ki se posveča zlasti položaju žensk, ampak tudi prevajalka v jezik farsi; indijski pesnik Mohan Rana (1964) se je ustalil v Angliji, še vedno pa piše v hindiju, velja celo za najvidnejšega pesnika v tem jeziku izven Indije; sirski pesnik kurdskega rodu Golan Haji (1977) se je ustalil v Parizu, piše v arabščini; Ricardo Domeneck (1977) je brazilski pesnik, kritik in vizualni umetnik, ki piše v portugalščini, že dlje časa pa živi v Berlinu.

 Sodelujejo: AzitaGhahreman, Mohan Rana, Golan Haji, RicardoDomeneck; povezuje Stanka Hrastelj

 

SOBOTA, 26.11.

 

10:00-11:00

Pisateljevanje: Bella Italia, slovenski pisatelji v Reziji

DSP

Silvana Paletti (1947) je pesnica in pisateljica, ki živi v dolini Rezije. Piše v slovenskem rezijanskem narečju. Njeno najbolj znano delo je trojezična pesniška zbirka Rezijanska srčna govorica. Raziskuje rezijansko ljudsko izročilo in sodeluje z Univerzo v Vidmu pri pripravi didaktičnih objav v rezijanščini.

Renato Quaglia (1941) je rezijanski pisatelj in pesnik, znan predvsem po knjigi o družbenogospodarskem in kulturnem razvoju Rezije. Za svojo pesniško zbirko Baside je l. 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada.Večino njunih pesmi je v slovenščino prevedel Marko Kravos, nekaj pesmi pa tudi Milko Matičetov in Marija Pirjevec.

Sodelujejo: Silvana Paletti, Renato Quaglia; povezuje: Martina Gomboz.

  

11:00-12:00

Nagrada za najboljšo poslovno knjigo SKS 2016

GZS

Nagrado za najboljšo poslovno knjigo, ki spreminja podobo bilance uspeha, podeljujeta GZS in Združenje Manager. Nagrado bo podelil Zdravko Kafol.

 

12:00-13:00

Pisateljevanje: 100 slovanskih romanov

Forum slovanskih kultur, DSP 

Forum slovanskih kultur z zbirko 100 slovanskih romanov,  nastalih po letu 1989, predstavlja 96 avtorjev iz osmih slovanskih držav. Zbirka, ki neprekinjeno izhaja že desetlet, s skoraj šestdesetimi izdanimi romani prinaša slovansko literarno osvežitev. Zadnji v zbirki je roman ruske avtorice Tatjane Tolstaje z naslovom Mjausk. Na dogodku bodo o zbirki spregovorili ustvarjalci zbirke 100 slovanskih romanov. 

 

13:00-14:00

Pisateljevanje: LiteraSlovenica, »Sušna doba« onkraj slovenskih meja

DSP

Društvo slovenskih pisateljev je maja 1963 izdalo prvo številko revije Le LivreSlovene, danes LiteraSlovenica, ki je pomembno pripomogla k internacionalizaciji slovenske književnosti in slovenskega kulturnega prostora. Danes je zbirka mednarodni dom za 146 prevajalcev in 225 avtorjev, ki so zastopani v 10 jezikih. Nazadnje je v francoskem prevodu Florence Gacion-Marks izšel nagrajen roman Gabriele Babnik Sušna doba, ki govori o zapletenem odnosu med Srednjeevropejko v poznih srednjih letih in mladim Afričanom. Spletna povezava: http://litteraeslovenicae.si/

Sodelujejo: Gabriela Babnik, Florence Gacion-Marks; povezuje: Tanja Petrič.

 

16:00-17:00

Pesniški nastop Ferija Lainščka in kantavtorice Ditke

Mladinska knjiga

Ljubitelji poezije bomo prisluhnili liriki iz nove pesniške zbirke Ferija Lainščka z naslovom Demon ljubezni. Tako kot v prejšnjih nas tudi v tej trubadur popelje med tenkočutne in avtorsko prepoznavne verze, ki so kot zmeraj navdahnjeni s panonsko širjavo, a tokrat posvečeni tudi temnim silam ljubezni in pokrajinam »na oni strani sanje«. S pesnikom se bo pogovarjala Carmen L. Oven, njegovi poeziji pa bo ob spremljavi kitare svoj glas posodila mlada glasbenica Ditka, ki je pred kratkim izdala album Ne spreminjaj me z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka.

Sodelujejo: Feri Lainšček, Ditka; povezuje: Carmen L. Oven.

 

18:00-18:30

Literarni večer: Valovi kratkih zgodb – predstavitev knjige

Radio ARS

Režija: Alen Jelen; Scenarij: Saška Rakef; urednik: Matej Juh

 

18:00 – New Voices v Moderni galeriji

 

19:30-20:00

Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe

Radio ARS

Tesla je bil izumitelj, iskalec, vedež in slutenjski mag, ki je verjel v prenos in neuničljivost energije, v prenos misli, besed, slik, podob, zvokov prek valov… Mož, ki je verjel v novo misel, ki lahko potuje in ki ji danes pravimo internet. Tesla je oče našega skupnega »spomina na prihodnost«.

V dogodku Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe bodo z  nami v prostoru domišljije s pomočjo  zvokovnih in mrežnih transmisij  glasbeniki Miha Ciglar, Gregor Pirš, Darja Hlavka Godina, Peter Jevšnikar et consortes, ki bodo izvajali glasbene sanje in zvočne podlage za priklicane zvoke.

Sodelujejo še Igor Velše, Miha Zor, Jure Longyka, Brane Grubar idr.

 

20:30-21:30

Pisateljevanje: Ksenja Jus

DSP

Ksenija Jus ( 1972) je pesnica, skladateljica in kantavtorica, za katero je devet avtorskih albumov. Je ena od idejnih snovalcev Kantfesta (skupaj s Petrom Andrejem) – mednarodnega festivala sodobne kantavtorske glasbe. Leta 2015 je prejela literarno nagrado Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN. Ksenija Jus se nam bo predstavila kot pesnica in kot glasbenica.

Sodelujoči: Ksenija Jus; povezuje: Maksimiljana Ipavec.

 

NEDELJA, 27.11.

 

10:00-11:00

Pisateljevanje: 25 let Društva Knjižna zadruga in predstavitev zadnje knjige Toneta Peršaka

Društvo Knjižna zadruga

Društvo Knjižna zadruga bo predstavilo najnovejši roman svojega člana Toneta Peršaka Stanja ter obenem na kratko prikazalo literarno žetev iz dobrih 25 let neprekinjenega delovanja. V pogovoru bodo sodelovali pisatelji, člani zadruge: Marko Kravos, Tone Peršak in Slavko Pregl.

Sodelujoči: Marko Kravos, Tone Peršak, Slavko Pregl.

 

11:00-12:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Skupnostni prostori in nova urbana vprašanja

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

V pogovoru o produkciji prostora, gentrifikaciji ter o alternativnih prostorih in stanovanjskih zadrugah bodo sodelovali sociologi in aktivisti Klemen Ploštajner (zadruga Zadrugator), Jasna Babić (AKC Metelkova mesto) in Ičo Vidmar ter krajinska arhitektka in urbanistka Ana Kučan.

Sodelujoči: Klemen Ploštajner, Jasna Babić, Ičo Vidmar, Ana Kučan

 

12:00-13:00

Iz sveta: Juana Adcock, Škotska

DSP

Juana Adcock (1982) je rojena v Mehiki, trenutno pa živi na Škotskem. Je prevajalka in pesnica, piše  tako v španščini kot angleščini. Z avtorico se bo pogovarjal Carlos Pascual, pisatelj in publicist, prav tako iz Mehike, ki se je ustalil v Sloveniji.Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s povzetki v slovenskem jeziku. 

Sodelujejo: Juana Adcock; povezuje: Carlos Pascual.

 

13:00-14:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Feminizem v času repatriarhalizacije družbe vprašanja

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Zakaj rušiti izborjene socialne pravice in kaj pomeni socialna država? O institucionalnem patriarhatu in vprašanju emancipacije – žensk in moških. Pogovor, v katerem bodo sodelovale Vesna Leskošek, Lilijana Burcar, Irena Selišnik, Slađana Mitrović, platforma spol.si idr., je poziv k družbenemu razmisleku in ukrepanju.

Sodelujoči: Vesna Leskošek, Lilijana Burcar, Irena Seliškar, Slađana Mitrović

 

14:00-15:00

Pisateljevanje: Carmen L. Oven, Tihotapci miru

Založba Libris

Po razprodanem prvencu Sprehajalka Gospodovega psa se Carmen L. Oven kot avtorica vrača z novim romanom Tihotapci miru, ki je izšel pri založbi Libris. Tokrat potovanje navzven zamenja s potovanjem navznoter - k ljudem, ki s svojimi (ne)dejanji spreminjajo vsakdan sočloveka. Je med njimi tudi glavni lik Teo, ki se nekoč ustavi v hospicu in kot bralec odhajajočim tam ostane dlje kot bi kdaj koli pričakoval? O pretresljivem romanu polnem svetlobe se bo z avtorico pogovarjala Danaja Lorenčič.

Sodelujoči: Carmen L. Oven; povezuje: Danaja Lorenčič.

 

15:00-16:00

Med literarno zahtevnostjo in angažmajem: francoska pesnica Linda Maria Baros, najmlajša dobitnica  PrixApollinaire

Slovenski center PEN, ženski odbor Mira

Ob izidu svoje knjige Hiša iz rezil britve bo slovenski knjižni sejem obiskala francosko-romunska pesnicaLinda Maria Baros, urednica ene od osrednjih francoskih literarnih revij La Traductiere, članica pomembnih francoskih literarnih žirij ter profesorica stilistike na Univerzi Sorboni v Parizu. Piše v dveh jezikih, čeprav je literarne nagrade dobivala predvsem v francoskem okolju, med njimi najpomembnejšo PrixApollinaire 2007.

Sodelujejo: Linda Maria Baros, Lidija Dimkovska, Stanka Hrastelj; povezuje: Barbara Pogačnik.

 

16:00-17:00

Pisateljevanje: religiozna poezija?

Založba Družina

Začetki poezije so zelo tesno povezani z religijo: skozi stoletja se je poezija razvijala tudi v kultnem okviru in bila eden njegovih ključnih elementov. V moderni dobi, ko smo se navadili govoriti o emancipirani umetnosti, umetnosti kot posebni obliki duhovne dejavnosti ali posebnem ideološkem polju, se vprašanje o tem, kaj je religiozna poezija, zastavlja na nov in bolj zapleten način.

Knjiga sodobnega hrvaškega pesnika Tomislava Marijana Bilosnića z naslovom "Molitve", ki je prejela najvišje hrvaško priznanje za poezijo nagrado "Tin Ujević", daje izvrstno izhodišče za razmislek o teh temah. Ob izidu slovenskega prevoda knjige »Molitve« hrvaškega pesnika Tomislava Marijana Bilosnića, ki je prejela najvišje hrvaško priznanje za poezijo, nagrado »Tin Ujević«,  se bodo o tej temi pogovarjali prevajalec Brane Senegačnik, literarni teoretik Alen Širca in literarna zgodovinarja Matija Ogrin in France Pibernik.

Sodelujejo: Brane Senegačnik, Alen Pirca, Matija Ogrin, France Pibernik; povezuje: Brane Senegačnik.