Ilka Vašte o ženski v NOB: Žrtev novega življenja

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 06.04 2017
Lokacija: Knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto

Četrtek, 6, april 2017, ob 19. uri v knjigarni Goga. 

 

Ilka Vašte je ena najplodovitejših slovenskih romanopisk, saj je z desetimi dolgimi romani na petem mestu med slovenskimi avtorji zgodovinskega romana. Znana je bila po svojih globokih protiklerikalnih prepričanjih in liberalnih nazorih.

Roman Žrtev novega življenja je dragocen literarni vpogled v sredino 20. stoletja na Slovenskem, ki v ospredje postavi lik komunistke Mare. Čeprav sta ljubezenska zgodba in kriminalni zaplet večinoma plod domišljije, je roman poln zgodovinskih dejstev, kot je recimo praznovanje prvega maja v taborišču Gonars, zgodovinsko dokumentirane pa so tudi številne akcije OF v okupirani Ljubljani. Pisateljica mdr. tematizira bogato meščansko mladino, ki se s komunizmom ukvarja bolj iz dolgčasa kot iz prepričanja, pogumno obravnava spolnost, v ospredju pa so močni ženski liki. Pisanje Vaštetove v marsičem sledi žanru partizanskega romana in je obenem tudi odkritosrčen vpogled intelektualke, ki izpostavi pogosto nevidno, žensko plat vojne.

O romanu se bodo pogovarjali dr. Emil Cesar in Blaž Gselman, pisca spremnih besed, ter Eva Vrbnjak, urednica založbe Goga.

 

 

 

VABLJENI!