Predstavitev romana Pedro Páramo Juana Rulfa

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 25.10 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Sreda, 25. oktober 2017, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

Odkritje zadnjega časa je roman Pedro Páramo, tako drugačen in samosvoj, da si zasluži pozornost. Predstavil ga bo Carlos Pascual, ki je roman opremil tudi s čudovitim uvodnim besedilom. Ob branju odlomkov iz romana bomo gledali fotografije mehiške pokrajine Juana Rulfa, glasbenik Mauricio Valdes bo posnetek glasu Juana Rulfa zavil v avtorsko glasbo, kako je na knjigo naletel in zakaj jo je uvrstil v svoj program bo povedal urednik pri Založbi Mladinska knjiga Andrej Ilc, na kakšen način jo je knjiga nagovorila in premaknila pa Manca Košir.

"Če bi v 20. stoletju v Mehiki želeli imenovati pisatelja, ki ima svetniški status, bi bil to zagotovo Juan Rulfo (1917-1986), ki je že od krstnega kamna dalje s seboj nosil vonj po kmetski mehiški svetosti." (Carlos Pascual, iz spremne besede)

''Pedro Páramo je težka in komplicirana knjiga in se je ne da zreducirati zgolj na shemo glavnih dogodkov. Je zapis o svetu, v katerega so se naselile razmere za revolucijo, hkrati pa je v romanu vzpostavljen tudi gost preplet človeških usod, kjer najpomembnejšo vlogo igrajo čustva. Poskušam še z druge strani in uporabljam metaforo – branje Pedra Párama je nekakšen vzpon na najvišje možne vrhove. Himalajska odprava.'' (Uroš Zupan, iz spremne besede)

"Pedro Páramo je zame najlepši roman, napisan v španščini." (Gabriel García Márquez)