Z Barbaro Skubic o egiptovskem pisatelju Halidu Al Hamisiju

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 18.04 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

Sreda, 18. april 2018, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

V pogovoru s prevajalko iz arabskega jezika Barbaro Skubic se bomo posvetili egiptovskemu pisatelju Halidu Al Hamisiju in njegovemu dokumentarnemu romanu Taksi (2012), ki velja za eno najbolj pribljubljenih knjig v Egiptu.

»Ko se s Halidom Al Hamisijem že oseminpetdesetič usedemo v kairski taksi in prisluškujemo njegovim žalostnim, smešnim, šokantnim pogovorom, je jasno, da je v »zgodbah s ceste« več resnice kakor v novinarskih poročilih. Taksisti so najboljši »merilci resničnega utripa nemogočih egiptovskih ulic« in Hamisijevo pričevanje se je usedlo v srca egiptovskega naroda. »Kajti kultura tega naroda pride na dan v njegovih preprostih ljudeh. In egiptovsko ljudstvo je lahko veličasten učitelj vsakomur, ki se hoče učiti.«

Vabljeni na 13. pogovor v sklopu serije!

____

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.