Knjiga in film: Nina Kokelj in Sonja Prosenc

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 19.04 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

 

Četrtek, 19. april 2018, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

Na šestem dogodku iz pogovornega cikla se bosta literatura in film prepletala na srečanju pisateljice Nine Kokelj s filmarko Sonjo Prosenc. Zanimivo, obe gostji sta po študiju na Fakulteti za družbene vede že s prvencema v slovensko umetnost vpisali prepoznaven izraz. O tem, kaj si lahko povesta literarni in filmski jezik in kaj ostane neizrečeno, se bosta pogovarjali z moderatorko Nadino Štefančič. Trk filmskega in literarnega bosta gostji ponazorili s performansom – srečališčem, v katerem se bosta oba jezika skupaj izrekla o presečiščih ustvarjanja.

Enkrat mesečno v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah, sopostavljamo režijski in pisateljski pogled, in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami.

Vabljeni na Knjigo in film, tokrat v sodelovanju z 23. Slovenskimi dnevi knjige, vseslovenskega literarnega festivala v organizaciji Društva slovenskih pisateljev.

Nina Kokelj (1972) je slovenska pisateljica, scenaristka, publicistka, performerka in promotorka javnih dogodkov ter festivalov. Najprej je diplomirala iz ekonomije, nato pa še iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede (FDV). Kmalu po diplomi je pri Študentski založbi izšel njen literarni prvenec Milovanje, za katerega je dobila nagrado za najboljši prvenec in bila kot »najmlajša Kresnička« nominirana za nagrado kresnik. Zatem so izšli še štirje njeni romani (Sviloprejka, Poletje s klovnom, Slamnata dežela, Piši mi, ko ti bo najlepše). Poleg romanov piše slikanice, scenarije za lutkovne igre in drame.

Sonja Prosenc (1976) je slovenska scenaristka in režiserka. Študirala je novinarstvo na FDV in s producentom Rokom Sečnom ustanovila produkcijsko hišo MONOO. Ustvarila je dva kratka filma (Impromtu, Jutro), dokumentarec Mož s krokarjem in celovečerni prvenec Drevo, ki je bil povabljen na več kot 50 festivalov, bil premierno prikazan v tekmovalnem programu na festivalu v Karlovih Varih in bil izbran za slovenskega kandidata za oskarja. Trenutno dokončuje svoj drugi celovečerec Zgodovina ljubezni, ki nastaja v slovensko-norveško-italijanski koprodukciji.