Pore dotikov – Cvetka Lipuš, Tilen Lebar in Gašper Livk

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 31.05 2018
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

 

Četrtek, 31. maj 2018, ob 20. uri, Trubarjeva hiša literature

 

Pesniški večer s Cvetko Lipuš in koncert s Tilnom Lebarjem ter Gašperjem Livkom.

Cvetka Lipuš se je rodila leta 1966 v Železni Kapli. Ljudsko šolo je obiskovala v Lepeni, maturirala na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu ter na celovški univerzi končala študij primerjalne književnosti in slavistike. Od leta 1995 je živela v Pittsburghu v ZDA. Objavljala je v slovenskih, avstrijskih ter v drugih tujih revijah. Njene pesmi so prevedene v nemščino, angleščino, italijanščino, srbščino, češčino, slovaščino, bolgarščino, francoščino in madžarščino. Izdala je pesniške zbirke V lunini senci (skupaj s Fabjanom Hafnerjem) 1982, Pragovi dneva 1989, Doba temnenja 1993, Geografija bližine 2000, Spregatev milosti 2003, Obleganje sreče 2008, Pojdimo vezat kosti 2008 in leta 2015 Kaj smo, ko smo, za katero je prejela nagrado iz Prešernovega sklada. Dobitnica je mnogih slovenskih avstrijskih ter drugih mednarodnih literarnih nagrad ter priznanj. Trenutno živi in dela v Salzburgu.

Tilen Lebar je saksofonist, komponist in komorni glasbenik. Diplomski študij saksofona je končal na Akademiji za glasbo univerze v Ljubljani. Od leta 2016 se na področju kompozicije redno izobražuje pri red. prof. Urošu Rajku, od leta 2018 pa pri prof. Bernhardu Langu na KUG v Gradcu. Kot komponist se je predstavil na festivalih sodobne umetniške glasbe v Avstriji, Italiji in Sloveniji. Izpopolnjeval se je v Linzu in na mednarodni poletni akademiji Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Na področju sodobne izvajalske prakse se je izpopolnjeval z ansambli za sodobno umetniško glasbo: Klangform Wien in Ictus Ensemble iz Bruslja. V letu 2017 je prejel za dosežke na področju kompozicije Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Kontrabasist Gašper Livk je magistrski študent Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pri red. prof Zoranu Markoviću in bivši študent filozofije na Filozofski fakulteti. Angažira se predvsem na področju sodobne in improvizirane glasbe ter performansov. Obiskal je delavnice Luke Juharta, Bukharda Blinsa, Johna Kussela in Seiyire Murayama. Nastopal je v raznih zasedbah s scene in je odprt za nove estetike in performativne prakse. Na akademiji za sodobno glasbo študira pod mentorstvom Luke Juharta in Stephena Laya. Poleti 2017 je sodeloval na poletni delavnici IEMA v Schwarzu in Improcome v Desiniču.

Dogodek poteka v organizaciji KUD KDO.

Foto: Slolit