Muriel Barbery na obisku v Sloveniji

Kategorija: Prireditve
Datum: 12.09 2016
Lokacija: Knjgarna Dom Knjige

Lepo vabljeni na srečanje z Muriel Barbery, avtorico uspešnice Eleganca ježa, ki bo predstavila svoj novi roman Življenje vilinov. S pisateljico se bo pogovarjala Neva Zajc. Za prevod bo poskrbljeno.

Muriel Barbery je profesorica filozofije in pisateljica. Njen prvi romanPoslastica (Une Gourmandise) je izšel leta 2000. Šest let kasneje je v precej nizki nakladi založba Gallimard izdala še Eleganco ježa, ki so jo morali zelo hitro ponatisniti v več kot milijon izvodih. Knjiga je postala velika francoska uspešnica, hitro pa se je povzpela tudi na najvišja mesta svetovnih knjižnih lestvic. V Sloveniji jo ves čas ponatiskujemo in je že presegla naklado 10.000 izvodov. V Franciji pa so po Eleganci ježa posneli tudi film, ki ga je lani prikazala TV Slovenija. Muriel Barbery je nekaj let živela v Kjotu in Amsterdamu, sedaj pa prebiva in ustvarja na francoskem podeželju. Življenje vilinov je njen tretji roman.

Življenje vilinov je žanrsko težko opredeliti, a se spogleduje s fantazijskim žanrom in v ospredje postavi medosebne odnose, odtujenost človek in zdravilno moč narave. Zgodba se poigrava z domišljijo in lepoto, s skrivnostmi glasbe, s fantastičnimi živalmi, starimi zdravilkami in čudežnostjo domačih začimbnic. Spoznamo dve glavni junakinji, obe 12-letni siroti z nadnaravnimi močmi, ki se nikoli ne srečata. Maria je iz Burgundije, Clara iz Italije. Prva je nekakšna razbojniška hči in predstavlja naravo, druga je čudežni otrok, virtuozinja na klavirju. Zgodba nam predstavi svet narave, ki ga predstavljajo vilini in na drugi strani svet umetnosti, ki ga predstavljajo ljudje. Roman je prežet s poezijo in ga odlikuje bogat jezik. Nadaljevanje zgodbe predvidoma izide prihodnje leto. 

Zgodba Elegance ježa je zasnovana kot vzporedna prvoosebna pripoved dveh glavnih junakinj. Na eni strani svojo zgodbo pripoveduje Renée Michel, 54-letna ovdovela vratarica v luksuznem stanovanjskem bloku, v katerem živi višji srednji sloj, bogat in večinoma tudi prezirljiv do socialno »neenakih«, »neizobraženih«. Druga pripovedovalka je 12-letna deklica Paloma Josse, ki živi v taistem bloku, in se že na začetku zaradi vedno večjega gnusa nad življenjem odloči, da bo na svoj trinajsti rojstni dan naredila samomor. Obe razočarani nad svetom, a vsaka na svoj način. Pisateljica počasi, z lepim slogom in na zelo simpatičen, humoren način razkriva njuni osebnosti in vsakdanje dogodke. Ko se v stanovanjskem bloku pojavi kultivirani japonski poslovnež Kakuro Ozu, se njuni vzporedni zgodbi povežeta.

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.