Čajanka z Manco Košir

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 07.02 2017
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana

Februarska čajanka, dan pred Prešernovim praznikom, bo slavila poezijo v prozi in poezijo v srcih.

Dve knjigi nas bosta navdihovali. Čudovit, vrhunsko napisan poetičen roman Muriel Barbery ŽIVLJENJE VILINOV in lahko branje, spisano pod vodstvom Aksinje Kermauner, CVETJE IN OGENJ. O dveh vrstah pisave, ki vsaka nagovarja svoj krog, bosta spregovorila pisateljica in pedagoginja dr. Aksinja Kermauner ter psihiater in psihoterapevt dr. Klemen Rebolj.

Ob toplem čaju nam bo lepo in toplo pri duši, pridite!

 

Še tole za okus.

Muriel Barbery ŽIVLJENJE VILINOV:

Bežno je pomislila, kakšna škoda je, da je potrebovala ves ta čas, da je spregledala; vendar obenem spoznala, da četam darov ne moremo ukazovati, da jih je treba naučiti sočutja ter ljubezni in da dušno razsvetljenje zahteva izkušnjo hude bridkosti in žalovanja – da, tolažba je na dosegu roke, a ne moremo do nje, potreben je čas, potrebna so leta, in morda tudi usmiljenje bližnjega. (…)

 

Veste, kaj so sanje? Sanje niso izmišljije, ki se rojevajo iz naših hrepenenj, temveč so samo druga pot, po kateri vsrkavamo bistvo sveta in pridemo do resnice: in prav to resnico nam odstirajo tudi meglice, ki zastirajo vidno in odstirajo nevidno. Evgenija (…) je zrasla v modrosti, ki tistim, ki so bitki obrnili hrbet, prišepetava na uho, da je moč naših dejanj brezmejna in naravni duh močnejši od vsake sile.

 

Aksinja Kermauner in uporabniki CUDV Črna na Koroškem

CVETJE IN OGENJ

Končno imamo tudi Slovenci svoje »lahko branje« za odrasle, ki težkega ne zmorejo. Čeprav redna bralka takega, sem Cvetje in ogenj prebrala na dih in z užitkom. Ker ima knjigica vse, kar si želi mlado srce: romantično ljubezensko zgodbo, konkreten opis oseb, preproste dialoge, zaplet in srečen razplet. Nastopajo rastline in živali, ki jih ima Julija prisrčno rada. Peter dela dobra dela. Čustva kipijo in nagajajo, dokler se Julija ne ustraši za življenje našega junaka in se odloči, da bo odkrito govorila z njim. Potem se vse uredi. Kot v življenju, če znamo biti iskreni in dobri ljudje. Taki, ki delajo »premike v srcu«. Bralcem Cvetja in ognja bo srce zatrepetalo in lepo jim bo pri duši. Kako čudovito DARILO! Hvala Aksinji in uporabnikom CUDV Črna na Koroškem zanj! Knjigo bom z veseljem priporočala velikim in majhnim srčnim ljudem, predvsem pa pedagogom, ki naj bi učili s pomočjo zgodb in znali poslušati zgodbe ljudi, s katerimi delajo.

Ambasadorka Manca Košir

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.