Izšla je tretja številka revije Sodobnost

Kategorija: Obvestila
Datum: 01.04 2017

Spoštovani bralke in bralci,

nova števila Sodobnosti vas že čaka v knjigarnah, naročniki v branju uživate že nekaj dni. Dovolite, da vas tokrat posebej opozorimo na nekaj resnično vznemirljivih prispevkov.

Zakaj potrebujemo urednike? Na to provokativno vprašanje lucidno, predvsem pa iskreno odgovarja norveški pisatelj Karl Ove Knausgard. »Kadar me mora urednik prepričevati, ima v devetdesetih odstotkih primerov prav on, dejstvo, ki sem ga doslej spoznal in velja skoraj v vseh primerih.«

V Mnenjih objavljamo članek kanadskega filozofa, pisatelja in esejista Johna Ralstona Saula, Priseljevanje in državljanstvo. Nekdanji predsednik mednarodnega PEN-a opozarja, da v nobeni evropski državi nimajo resne priseljenske politike, ter zelo jasno opiše razlike med politiko Kanade, Nemčije in Evrope. »Kanada pričakuje, da bo priseljenec ali begunec postal njen državljan, kakor hitro bo mogoče, da bo prevzel odgovornost pri skrbi za to, da bo družba delovala in da bo z njo delovala tudi država. Ne želimo, da bi ljudje ostajali tu iz finančnih ali kakšnih drugih razlogov, ne da bi z nami delili breme upravljanja družbe,« pojasnjuje.

Tina Kozin se je pogovarjala s Petrom Štihom, Vaskom Simonitijem in Petrom Vodopivcem. Izšlo je namreč njihovo obsežno delo Slovenska zgodovina. »Izhodišče knjige sta misli, da govoriti o zgodovini Slovencev ni isto, kot govoriti o zgodovini današnjega slovenskega prostora, in da enačenje slovenske zgodovine z zgodovino našega naroda pomeni odpoved delu naše preteklosti.«

Z velikim veseljem objavljamo tudi odlomke iz tretje knjige epa Vrata nepovrata z naslovom Bivališča duš. Boris A. Novak odstira poglede na najgloblja vprašanja ob hkratnih pobliskih v mladost in v ustvarjalni proces pesnjenja. Globoka sporočilnost v mojstrskem slogu.

V rubriki Sodobna slovenska proza lahko preberete odlomek iz knjige Evolucija za rejce ljubiteljev malih živaliBranka Gradišnika, Denis Poniž pa je razmišljal o(b) knjigi Janija Oswalda Carmina mi nora. »Oswaldova poezija ima v sodobni slovenski liriki posebno mesto, kakor ima posebno mesto v Oswaldovem opusu nova zbirka Carmina mi nora

V Tujih obzorjih objavljamo odlomek iz lani izdanega literarnega prvenca Eileen Battersby Sledi zob na mojem jeziku,  nenavadnega romana o odraščanju, ki je naletel na izjemno pozitivne odzive. Eileen Battersby je eno najuglednejših irskih kritiških peres na področju umetnosti in književnosti. Že štirikrat je dobila državno nagrado za novinarja leta na področju umetnosti, leta 2012 pa tudi državno nagrado za kritika leta.

Robert Simonišek v likovnem forumu piše o abstrakciji in empatiji znanilca ekspresionizma, umetnostnega zgodovinarja Wilhelma Worringerja (1881–1965).

Sledijo kritiški zapisi o knjigah Svetlane Makarovič, Iva Svetine, Veronike Dintinjane, Josipa Ostija in Alenke Puhar, v Mladi Sodobnosti pa sta ocenjeni dve poučni deli slovenskih avtorjev za mlade, in sicer Danijela Čotarja in Saše Dolenca.

Revijo sklepata gledališki dnevnik Mateja Bogataja(Na malih odrih) in filmski dnevnikGorana Černeta Potočnika (Sreča je opoteča).

Veliko veselja ob prebiranju revije in vabljeni na prenovljeno spletno stran www.sodobnost.com, kjer lahko zdaj tudi naročite knjige iz našega bogatega knjižnega programa!