Prešernova nagrajenca v Konzorciju

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 25.05 2017
Lokacija: knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Četrtek, 25. maj 2017, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

 

Vabljeni v knjigarno Konzorcij, kjer bomo gostili letošnja osrednja Prešernova nagrajenca. Z Metko Krašovec in Alešem Bergerjem se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Aleš Berger (1946) je prevajalec, Sovretov nagrajenec in avtor več leposlovnih knjig. V začetku leta je pri Cankarjevi založbi izdal knjigo spominov na svoje večkratne obiske v Mednarodnem središču književnih prevajalcev v mestu Arles v francoski Provansi. Čez četrt stoletja (1989–2014) se razteza lok njegovih zapiskov, ki jih je zastavil še kot državljan Jugoslavije in iz katerih je razbrati, kako se je v tem času spremenilo skoraj vse: avtor, njegovo doživljanje sveta in domovine, njegovo razumevanje in udejanjanje prevajalskih veščin. Pa seveda tudi svet okrog njega, ki nikakor ni obstal na mestu.

Metka Krašovec (1941) je slikarka in grafičarka, ki je delovala v tujini in domovini. Od leta 1977 do upokojitve je bil profesorica za risanje in slikanje na ALU. Njeno delo je uvrščeno v številne slikarske zbirke, tudi v stalno zbirko Moderne galerije v Ljubljani. Pri Mladinski knjigi je pravkar izšlo Šepetanje, skupna knjiga s Tomažem Šalamunom, njenim življenjskim sopotnikom. Povezanost slikarke in pesnika, dveh izjemno močnih osebnosti, je bila globoka ter polna intenzivnih čustvenih in intelektualnih vezi. To se močno odraža v Šepetanju, v katerem se njuna opusa prvič stikata in prepletata.

 

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.