Literarni večer: Anja Golob, Veronika Dintinjana, Jure Jakob

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 25.05 2017
Lokacija: Center za poezijo Tmaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana

Anja Golob (1976) je pesnica, prevajalka, kritičarka in dramaturginja. Študirala je filozofijo in primerjalno književnost, deluje kot samozaposlena na področju kulture. Izdala je tri pesniške zbirke, prvenec "V roki" (Litera) je izšel leta 2010, za drugo zbirko, naslovljeno "Vesa v zgibi" (2013, Mladinska knjiga) je prav tako kot za tretjo, "Didaskalije k dihanju" (2016, samozaložba), prejela Jenkovo nagrado. Uvrščena je bila tudi v izbor 10 New Voices of Europe. Je soustanoviteljica neodvisne založbe VigeVageKnjige, kjer deluje kot urednica in prevajalka. 12 let je delala kot gledališka kritičarka, predvsem za časopis Večer. Občasno dela tudi kot dramaturginja. Leta 2015 je pri založbi hochroth izšel izbor pesmi iz zbirke "Vesa v zgibi" v nemščini, naslovljen "ab und zu neigungen".

Veronika Dintinjana (1977) je pesnica in prevajalka. Leta 2002 je bila izbrana za najboljšo avtorico Festivala mlade literature Urška, 2008 je postala vitezinja pesniškega turnirja in zmagovalka 6. ljubljanskega pesniškega slema. Leta 2008 je objavila zbirko pesmi "Rumeno gori grm forzicij" (LUD Literatura), ki je na 24. knjižnem sejmu dobila nagrado za najboljši leposlovni prvenec. Je organizatorka pesniških večerov in festivala Mlade rime, ki jih prireja KUD Kentaver. Prevaja ameriško in irsko poezijo. Leta 2016 je izšla njena druga pesniška zbirka, naslovljena "V suhem doku" (LUD Literatura), ki je bila nominirana za nagrado kritiško sito.

Jure Jakob (1977) je magistriral iz primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer tudi živi in dela kot samostojni kulturni delavec. Izdal je štiri pesniške zbirke, prvenec "Tri postaje" (2003) je temeljito premešal karte sodobne slovenske poezije. Jakob je zanj prejel nagrado zlata ptica, izpostavljeno mesto je zasedel tudi v antologiji mlade slovenske poezije po letu 1990, ki si je za naslov sposodila verz ene izmed njegovih pesmi. Leta 2006 je izšla druga zbirka "Budnost", leta 2010 je sledila zbirka "Zapuščeni kraji" in leta 2013 "Delci dela". Vse štiri pesniške zbirke so izšle pri založbi LUD Literatura. Z njimi se je utrdil kot eden izmed izstopajočih glasov svoje pesniške generacije. Je tudi avtor knjige za otroke, esejistične študije o prozi Lojzeta Kovačiča ter esejistične zbirke "Hiše in drugi prosti spisi" (2015), za katero je prejel Rožančevo nagrado ter nagrado kritiško sito.