Novosti Celjske Mohorjeve družbe

Kategorija: Obvestila
Datum: 07.06 2017 - 30.06 2017 0.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVO

Étienne Gilson: HELOIZA IN ABELARD

Zgodba dveh duš, ki sta bili preveč globoki, da bi se lahko sporazumeli!

Knjiga skozi Gilsonovo filozofsko razmišljanje in njegovo psihološko interpretacijo predstavlja srednjeveško zgodbo o Petru Abelardu, znanem francoskem sholastičnem filozofu, in o njegovi učenki Heloizi. V drugem delu sledi Abelardova osebna izpoved, kot jo je zapisal v tolažilnem pismu prijatelju. V zadnjem delu pa osebno doživljanje Abelarda in Heloize razkrivajo pisma, ki sta jih pisala drug drugemu. Njuna zgodba se nam na barvit in dramatičen način odkriva vse od prvih strastnih in intimnih trenutkov njune ljubezni, preko javne razgrnitve njune zveze in škandala, vsiljenega zakona in njegovih posledic, do tragičnega konca in ločitve njunih poti: Heloiza postane redovnica, Abelard pa opat.

Prevod: dr. Andrej Capuder in Mateja Švajncer. Spremna beseda: dr. Igor Škamperle. Dodana dela - Peter Abelard: Zgodovina mojih nesreč; Pisma Abelarda in Heloize. 268 str.;

23,50 EUR. Informacije in naročila na povezavi.

 

 

 

 

***

 

V sodelovanju S ŠOLO RETORIKE vabimo k naročilu RETORIČNEGA DVOJČKA po izjemni promocijski ceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aristotel: RETORIKA

»Retorika je koristna zato, ker sta resnično in pravično po naravi močnejši od svojih nasprotij.« Aristotel, Retorika (Arist. Rhet. I.1, 1355a20-21, prev. M. Hriberšek)

Prvič prevedeno v slovenščino. Odličen prevod (dr. Matjaž Hriberšek) z obsežno spremno besedo o Aristotelu in njegovem času.

Beseda retorika je ena tistih starih, plemenitih besed, ki danes le še pobledelo sevajo veličastni pomen. Svoj čas je bila retorika družica matematiki, astronomiji, filozofiji in podobnim velikankam znanosti, danes pa je sopomenka za besedičenje. Ta knjiga je pomemben korak velikega potovanja k vračanju ugleda besedi retorika ter veščini prepričevanja, javnega govorjenja in nastopanja v najširšem pomenu.

Aristotelova Retorika je eno tistih antičnih del, ki so s svojim vplivom zaznamovala razvoj retorike za stoletja, vse do danes: v Rimu zlasti pri Ciceronu in Kvintilijanu, prek rimske književnosti pa v evropskem kulturnem prostoru. V zadnjega pol stoletja je vse bolj uveljavljeno zavedanje, da je Retorika pomembna tudi kot filozofsko delo, da je zato pomemben del Aristotelovega korpusa in s tem filozofske tradicije, zato pri njeni obravnavi v ospredje stopajo njene filozofske razsežnosti, logične in etične prvine ter vsebine.

528 str.; trda vezava.

Od 7. do 30. junija 2017 po izjemni promocijski ceni: 59,00 € (namesto 95,00 €).

Informacije in naročila na povezavi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mark Fabij Kvintilijan: ŠOLA GOVORNIŠTVA

»Pravi govornik je lahko samo dober človek.«Mark Fabij Kvintilijan, Šola govorništva (Inst. XII.1.1, prev. M. Babič)

Obsežen priročnik, ki zajame vse, kar je potrebno za oblikovanje odličnega govorca. Nekatere besede so za v knjige, da jih prebirajo človekove oči. Nekatere besede pa silijo ven, skozi usta, so besede za izgovarjati, vzklikati, glasno oznanjati. Besede Kvintilijana. Če kdo misli, da na področju retorike obstaja kakšna tema, ki je ni v Kvintilijanovi Šoli govorništva, potem ni prebral Kvintilijana. Ducat knjig obsežen priročnik postreže potrebam učiteljev, vzgojiteljev, pravnikov in vseh, ki spoštujejo govorjeno in zapisano besedo. Starši, naučili ste svoje otroke, da spregovorijo. Zdaj lahko postanete njihovi učitelji govorništva.

Rimski retorik nagovori bralca s praktičnimi nasveti, kako vzgojiti naše otroke v govornike, prepričljivo in z verodostojnostjo nagovoriti raznoliko občinstvo, odgovori na vprašanja kako se pripraviti na govor in ga izvesti. »Učitelj mora učiti, učenec pa se mora biti pripravljen učiti. Eno brez drugega ne gre, prav kot sta za spočetje potrebna dva in kot zaman seješ, če zemlja ni zorana, da bi seme sprejela sama vase. Tako tudi govorništvo ne more uspevati drugače kot v slogi med učiteljem in učencem

1028 str.; trda vezava.

Od 7. do 30. junija 2017 po izjemni promocijski ceni: 59,00 € (namesto 95,00 €).

Informacije in naročila na povezavi

 

OB HKRATNEM NAROČILU OBEH KNJIG retoričnega dvojčka od 7. do 30. junija 2017  - dve (komplet) za ceno ene: 95,00 € (namesto 190 €).