Literarni večer s Svetlano Slapšak

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 12.10 2017
Lokacija: knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto

Vabljeni na pogovor s Svetlano Slapšak o njeni novi knjigi Antična miturgija, ki je pravkar izšla pri založbi Beletrina. Prireditev se bo odvila v četrtek, 12. 10., ob 19. uri v knjigarni Goga.

Antični miti imajo ključno vlogo v produkciji besedil in podobv vsakem imaginariju evropskih, pa tudi neevropskih kultur:so največja zakladnica naracij v kulturni antropologiji. Knjiga pokriva področje grških in rimskih mitov in obenem povezujemite in kulturno-antropološke pojave celotnega staregasveta, v katerem igrajo pomembno vlogo tudi balkanske povezavekultnih osnov, različic mitov in njihove recepcije. Na osnovirazlage okrog dvesto antičnih mitov – mitoloških likov,zgodb in njihove recepcije – avtorica razgrne nov pristop kpreučevanju mitologije, ki ga opredeljuje tudi avtoričin termin»miturgija«. Knjigo je mogoče brati kot mitološki priročnik,zbirko tematsko povezanih esejev ali kot zbirko zgodb, kispodbujajo bralčevo asociativnost, kreativnost in klasičnoizobrazbo.

Svetlana Slapšak (1941) je kritičarka, znanstvenica, antropologinjain doktorica antičnih študij. Je avtorica številnihdel s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij,študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila jeveč kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.