Kristal Vilenice 2017 prejme Antonella Bukovaz

Kategorija: Obvestila
Datum: 11.09 2017

Mednarodna žirija v sestavi Kerrie O' Brien, predsednica, Immanuel Mifsud, Dubravka UgresicThorsten Ahrend in Maja Vidmar, je med srednjeevropskimi avtorji, ki so se letos predstavili v zborniku in na literarnih branjih, izbrala dobitnico nagrade Kristal Vilenice, ki je bila podeljena na današnji literarni matineji v Kobdilju.

Kristal Vilenice 2017 prejme: ANTONELLA BUKOVAZ, Italija.

Foto: Jakob Gustinčič

 

Antonella Bukovaz se je rodila leta 1963 v vasici Topolovo (Topolo) v Benečiji. Je pesnica in performerka, ki sodeluje pri različnih umetniških projektih na obeh straneh meje. Med drugim je napisala besedila za predstave sonoričnega gledališča Hanne Preuss, v katerih je tudi nastopila; izšla so v dvojezični izdaji 3 X 3 besede za teater/3X3 parole per il teatro (2016). Zadnja leta se posveča predvsem pesnjenju, pri čemer jo še posebej zanima interakcija med besedami, zvokom in podobami na literarnih branjih, v videopoeziji in avdio-video instalacijah.

Utemeljitev žirije: "Najprej bi se rada zahvalila celotni festivalski ekipi in kolegom, članom žirije - bilo mi je v čast sodelovati pri izboru prejemnika nagrade. Naša naloga ni bila lahka zaradi neverjetno visoke kakovosti letošnjih del. Toda eno od njih nas je s svojo toplino in življenjem resnično prevzelo, po svoji metaforiki, refrenu, ritmu in zgradbi pa izstopalo od preostalih in se lepo povezalo s tematiko letošnjega festivala. Če navedem avtorico:."... na nobenem drugem kraju ni tako jasno da resničnosti ni temveč je samo njena interpretacija." V veselje mi je razglasiti, da letošnji Kristal Vilenice prejme Antonella Bukovaz."                               

Kerrie O' Brien, predsednica žirije

**

Dobitnik Kristala Vilenice prejme statueto, oblikovano v okviru sodelovanja z Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ter dobi priložnost, da nastopi na uglednem mednarodnem literarnem festivalu Cúirt, ki se odvija v mesecu aprilu v irskem Galwayu.www.galwayartscentre.ie/cuirt.htmLani je Kristal Vilenice prejela Katerina Kalitko iz Ukrajine.