Novosti in knjige tedna pri Celjski Mohorjevi družbi

Kategorija: Obvestila
Datum: 12.09 2017 - 19.09 2017 0.00

Vito Mancuso, Nives Meroi: SINAJ: Sveta gora, o kateri govorita dva izjemna pričevalca

Eno najuspešnejših alpinistk sveta Nives Meroi tokrat spremljamo pri osvajanju povsem drugačnega vrha, brez posebne alpinistične opreme za zasnežene vrhove; na isto pot se hkrati odpravi tudi italijanski teolog. Pričevanji obeh nam sveto goro Sinaj predstavita kot zgodbo v vsakomur od nas.

Februarja 2013 se je Nives Meroi, slavna italijanska alpinistka, ki je do takrat osvojila že enajst od štirinajstih osemtisočakov sveta (do danes pa že vseh štirinajst!), odpravila na povsem drugačno ekspedicijo. V istem času se je teolog Vito Mancuso za svojo pisalno mizo pripravljal na enako pot. Njegova prtljaga so bili knjige Pentatevha in dela iz arheologije. Preden je stopil na to pot, so se mu pred očmi vrstile podobe gorečega grma in tabel z desetimi zapovedmi, ki jih je Mojzesu dal sam Bog na vrhu gore, poznane pod dvema imenoma – Sinaj in Horeb.

Alpinistka bo občudovala sončni vzhod na skalah Gebela in nam ob osupljivih fotografijah, ki bogatijo njeno pričevanje, pripovedovala o lepoti teh 2285 metrov, ko »se svetloba razliva po obronkih gora in jih obleče v barve«. Znanstvenik pa nas bo vodil prek religioznih pomenov gore Sinaj in nam razodeval, da dogodki, ki so povezani s to goro, niso pripoved v običajnem pomenu besede, temveč pričujejo o zgodbi, ki se vsak dan odvija v nas samih in neustavljivo sestavlja naš »notranji« Sinaj.

Izjemno pomembna knjiga, ki nam skozi dva dragocena vidika kaže, kako je lahko kraj v očeh vseh blizu, kot na dlani, in istočasno nedosegljiv.

152 str.; 18,50 EUR, prevedla Mateja Gomboc. Informacije in naročila na povezavi.

 

Rocio Bonilla: ČUDEN PTIČ

Ne ptič ne miš!Bernard je bister in zvedav deček, ki ga je močno vznemirila pripomba gospe Janež, sosede iz tretjega nadstropja, kakšen čuden ptič da je.

Le kaj je mislila s tem? Je mar podoben ptiču? Ali lahko leti? Kakor koli že, Bernard je trdno odločen, da bo uganki prišel do dna! Mladi bralci pa bodo gotovo z zanimanjem spremljali njegove najrazličnejše pristope, kako se bo tega lotil, in kaj vse bo spotoma odkril. In, kdo ve, nemara bo domiselno zasnovana slikanica spodbudila zanimanje – če že ne za ornitologijo ali lingvistiko, pa za likovno ustvarjanje in modeliranje …

Slikanica 32 str.; 19,50 EUR, prevedla Veronika Rot. Informacije in naročila na povezavi.

Katalonska slikarka Rocio Bonilla (Barcelona, 1970) je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti. Deset let je delala na področju oglaševanja, nato pa se je lotila projekta stenskih poslikav »Nekoč v davnih časih«. Čuden ptič je njena prva samostojna slikanica, s katero je začela ilustratorsko pot. Tej sta sledili Najvišja gora knjig na svetu in Kakšne barve je poljubček? Pri Celjski Mohorjevi je izšla tudi slikanica Prikazni ne potrkajo na vrata, za katero je ilustracije pripravila na besedilo Eulalie Canal.

 

 

***

KNJIGE TEDNA

Trije romani nobelovke in Pulitzerjeve nagrajenke TONI MORRISON


LJUBEZEN

Pretresljiva zgodba dveh mladostnih prijateljic iz srednje dobro stoječega črnskega okolja, ki pa po čudnih okoliščinah in zaradi nebrzdane sebičnosti odraslih večino življenja prebijeta v medsebojnem sovraštvu. Morrisonova s posluhom za skrivnosti duše in telesa razkriva človeško prizadevanje, da bi kljub vsemu nekako ohranili v sebi nedolžnost otroka.

Znižana cena 10 EUR (redna cena 17,53 eur). Informacije in naročila na povezavi.

MILOST

Roman prestavi bralca v čas kolonialne Amerike 17. stoletja, v čas samih začetkov suženjstva. Z različnih perspektiv »tipičnih« prebivalcev takratne Amerike spremljamo njihova najskrivnejša iskanja. V ospredju je pretresljiva pripoved 16-letne deklice – sužnje Florens, ki je nekaj, kar je bila milost, razumela kot izdajo. Zato je ostala zaznamovana za zmeraj.

Znižana cena 10 EUR (redna cena 25 EUR eur). Informacije in naročila na povezavi.

DOMOV

»Domov« je zgoščeno grajen in v srce segajoč roman, sočen in intenziven, surov, vendar ljubeč. Govori o Franku Moneyu, ki se je vrnil iz korejske vojne. Preganja ga smrt dveh najbližjih sobojevnikov in moralni zlom, ki ga je pretresel do dna biti. Sedaj se vrača domov, da bi ljubljeno sestro iztrgal smrti, med to vrnitvijo pa reši tudi samega sebe.

Znižana cena 10 EUR (redna cena 18 EUR eur). Informacije in naročila na povezavi.