Dobrodošli v Novi svet - predstavitev knjige

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 21.09 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Tiskovna konferenca in družabni dogodek ob izidu zbirke poezije in kratke proze se bo odvila v četrtek, 21. 9., ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature. 

V okviru društva za pomoč in samopomoč Kralji ulice po skoraj petletnem premoru od izdaje Tlakovank (»reciklirke« pesmi, aforizmov in šal iz preteklih številk cestnega časopisa Kralji ulice) pošiljamo v svet novo zbirko, tokrat izbor poezije in kratke proze. Če bi sklepali po trajanju nastajanja, lahko govorimo (skoraj) o odisejadi, vendar še vedno: bolje prenošeno kot nedonošeno.

Novi svet so ustvarjali raznoliki avtorji/ice, skupaj smo jih našteli kar 58. Gre bodisi za naše člane, članice bodisi zunanje sodelavce ali »uskoke«, ki sodelujejo praviloma ob posebnih literarnih izdajah KU. Vsi povabljeni so imeli pri ustvarjanju skoraj povsem proste roke, edino vodilo je bilo pisanje o »novem svetu«, ki se zdi zaenkrat še neoprijemljiv, vseeno pa mnogi čutimo, da prihaja. Kakšen bo, bo odvisno od vseh nas, pri urejanju zbirke smo si želeli predvsem, da bi bil »mehak«, poln dobre proze in poezije. Zbrana dela so tako zelo raznolika, v njih gre predvsem za prepletanje družbenega z intimnim ter odslikavanje enega v drugem.

»Naj ruševine starega sveta prerastejo pesmi in zgodbe novega sveta,« že slišim Luno (Jurančič-Šribar - urednico za poezijo), Kavici pa kradem del teksta: »Kaj je dobro in kaj je slabo, kaj je prav in kaj je narobe, kaj zida in kaj podira? Stari svet bo počasi končal v ruševinah. Na teh ruševinah bo zrasel nov svet.«

In ne nazadnje: »Show must go on,« pravim jaz (Mirjam Gostinčar - urednica za kratko prozo). Naj se zabava začne!

Za pokušino se bo s svojimi odlomki predstavilo nekaj avtorjev in avtoric, za nameček obljubljam(o) tudi par glasbenih poslastic.

Vabljeni!