Slovenska poezija v fokusu tretjega svetovnega festivala poezije v Atenah

Kategorija: Obvestila
Datum: 18.09 2017 - 23.09 2017 0.00
Lokacija: Atene, Grčija

 

V Atenah bo med 18. in 23. septembrom 2017 potekal 3. atenski svetovni festival poezije, na katerem bo nastopilo 70 pesnic in pesnikov iz šestnajstih držav (Kitajske, Litve, Srbije, Palestine, Italije, ZDA, Češke, Albanije, Libanona, Francije, Cipra, Rusije, Romunije, Španije, Mehike in Slovenije) ter iz države gostiteljice, Grčije. 

Slovenijo bo v Grčiji zastopala šestčlanska literarna reprezentanca, saj bo slovenska poezija pod okriljem festivala posebej izpostavljena. V Atene potujejo pesniki Ivo Svetina, Boris A. Novak, Petra Kolmančič, Maja Vidmar, Aleš Šteger in Veno Taufer.

V okviru festivala se bo v šestih dneh zvrstilo okrog 15 literarnih branj na različnih prizoriščih. Otvoritveni dogodek festivala bo potekal na vrtu atenske koncertne dvorane Megaron; slovensko-grški večer, na katerem bodo nastopili  Yorgos Blanas, Kyriakos Charalambides, Petra Kolmančič, Boris A. Novak, Pavlina Pamboudi, Ivo Svetina, Veno Taufer, Maja Vidmar in Anastassis Vistonitis, pa bo potekal v prostorih Cacoyannisove fundacije v Pireju.

Festival poteka bienalno (prvi svetovni dan poezije se je odvil leta 2013), pripravlja in izvaja pa ga literarna organizacija Poet's Circle, ki je bila ustanovljena leta 2012 z namenom promocije grške literature in mednarodnega povezovanja, pobudo zanjo pa so dali pesniki Anastassis Vistonitis, George Blanas in Dinos Siotis.

Celoten program festivala je dosegljiv na spletni stranihttp://athenswpf.eu/prog/, tukaj pa je seznam vseh sodelujočih pesnic in pesnikov http://athenswpf.eu/poet-list/.