Izšla je nova številka revije Sodobnost, september 2017

Kategorija: Obvestila
Datum: 29.09 2017 - 09.10 2017 0.00

V uvodniku Verjemite mi, lažem nas Valentin Groebner, ki predava zgodovino na Univerzi v Lucernu in nima profila na Facebooku,  zapelje v razmišljanje o lažnih novicah, o njihovih oblikah skozi zgodovino in, navsezadnje, o (ne)moči sodobnih medijev.

V Mnenjih, izkušnjah, vizijah nas čaka esej Jonaha LehrerjaVirginia Woolf. Vznikajoči jaz. Sodobna nevroznanost pritrjuje jazu, v katerega je verjela Virginia Woolf. Sebe izmislimo iz svojih občutij. Na prvotno vprašanje pisateljice – zakaj imamo vtis, da je jaz resničen, čeprav ni – pa še vedno ni odgovora.

Mojco Kumerdej se je pogovarjala Diana Pungeršič.

Nove pesmi objavljata Aleš Mustar (O ježu in vranah) in Andrej Medved (Amor omnia vincit), kratke zgodbe pa Milan Vincetič(Teta iz Amerike), Miha Mazzini (Pohlep) in Milan Petek - Levokov (Sedmi labod).

V Tujih obzorjih pred jesenskim izidom antologije Zgodbe iz Urugvaja v prevodu Jurija Kunaverja predstavljamo pisatelja, ki ga zanimajo absurd in stvari, o katerih je težko govoriti in pisati. Izdal je dve pesniški zbirki in tri knjige kratkih zgodb, svoja dela pa je javno bral na več kot sto prireditvah na različnih krajih, od zabojnika za smeti do prestižnega gledališča Solís. Jorge Alfonso: Osamljenost a la Čehov v današnjih časih.

V Filmskem dnevniku Goran Potočnik Černe tokrat piše o filmu Bojana Laboviča Križ in kladivo, posvečenemu partizanskemu duhovniku Jožetu Lampretu.

Sprehodi po knjižnem trgu prinašajo kritike del Mirane Likar (Babuškin kovček, Lucija Stepančič), Petra Kolška (Slavospevi, ki jih pojejo vrane, Milan Vincetič), Bine Štampe Žmavc (Vse-stvar-je, Martina Potisk) in Ilke Vašte (Žrtev novega življenja, Ana Geršak).

Mlada Sodobnost ocenjuje mladinski deli Neli K. Filipić (Povej mi po resnici) in Suzane Tratnik (Tombola ali življenje!). Kritiki sta prispevali Sabina Burkeljca in Ivana Zajc.

Igor Grdina v prispevku Zoper izmišljeno zgodovino precej ostro polemizira z Vaskom Simonitijem, Petrom Vodopivcem in Petrom Štihom (pogovor z njimi smo objavili v marčevski številki).

Zadnja rubrika dokazuje, da je rek Bolj se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste še kako resničen. Sodobnost nekoč.