Knjižna novost Založbe /*cf.: Eric Hazan, Zapiski o okupaciji

Kategorija: Obvestila
Datum: 29.09 2017 - 09.10 2017 0.00

V zbirki Varia je izšla nova knjiga: 

Eric Hazan Zapiski o okupaciji 

prevod: Katarina Rotar

spremna beseda: Nikolai Jeffs 

št. strani: 150

cena: 16 €

Ko se je približevala štiridesetletnica (zdaj že petdesetletnica) okupacije Palestine, je Eric Hazan, nezaupljiv do poročanja francoskih medijev o izraelsko-palestinskem »konfliktu«, preživel mesec dni (od maja do junija 2006) na tem območju, da bi, med drugim, poskusil razumeti, kaj je lahko pripeljalo na oblast stranko z religioznim programom, in doživeti stanje duha v Izraelu, Gazi in na Zahodnem bregu (spopad Fatah/Hamas, upanje v poseg t. i. »mednarodne skupnosti«, ki naj bi mirno razrešila konflikt). Obiskal je tri mesta: Nablus, Kalkilijo in Hebron. 

Morda kdo poreče, da moji sogovorniki niso reprezentativni vzorec, da so trditve o psihologiji ljudstva vselej vprašljive, da sem slišal to, kar sem hotel slišati, in da so sanje o enotni državi neuresničljive, utopične – z vsem negativnim nabojem, ki ga danes nosi ta beseda. Morebiti. Kljub vsemu pa upajmo, da to, kar se je poleti 2006 dogajalo v Gazi in v Libanonu, ne bo škodilo tej tako neverjetni možnosti: v Palestini ne prevladuje sovraštvo, ampak prej vsesplošno in skoraj naivno začudenje – kaj smo storili, da z nami tako ravnajo, kako lahko taka krivica traja že toliko časa, zakaj nam svet noče pomagati?

Eric Hazan: Zapiski o okupaciji

Eric Hazan je ustanovitelj založbe La Fabrique, založnik, prevajalec in avtor številnih knjig, med katerimi so L'Invention de Paris: Il n'y a pas de pas perdus (2012), L'Antisémitisme partout. Aujourd'hui en France (z Alainom Badioujem, 2011), Paris sous tension (2011), Une histoire de la Révolution française (2012), Reflections on Anti- Semitism (z Alainom Badioujem in Ivanom Segréjem, 2013), Premieres mesures révolutionnaires (s kolektivom Kamo, 2013), La Barricade: Histoire d'un objet révolutionnaire (2013), La dynamique de la révolte: Sur des insurrections passées et d'autres a venir (2015), Une traversée de Paris (2016), Pour aboutir a un livre (2016).