Predstavitev knjige Matjaža Brojana: Dr. Franjo Rosina, pravi domoljub

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 11.10 2017
Lokacija: Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, Kamnik

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, Kamnik, v sredo, 11. oktobra 2017, ob 18. uri

V teh časih se tega, da smo Slovenci lahko ponosni, vsekakor premalo zavedamo; predvsem tedaj, ko bi morali spoštovati velike ljudi naše preteklosti. Eden takšnih je bil tudi dr. Franjo Rosina, dolgoletni mariborski odvetnik, ki je s svojimi plemenitimi dejanji in z neuničljivo slovensko zavestjo zaznamoval svoj čas med štajerskimi ljudmi. Bil je velik Slovenec, prijatelj in zaupnik drugega velikega Slovenca – generala Rudolfa Maistra, ki ga je v potrebah tudi odločilno gmotno podpiral. Ob njem je bil, ko je bilo treba Maribor obvarovati pred nasilnim nemštvom in v odločujočih trenutkih leta 1918, ko se je odločalo ne samo o usodi štajerske prestolnice, ampak celotne severovzhodne Slovenije. Z avtorjem knjige o tem velikem možu, Matjažem Brojanom, se bo pogovarjal urednik France Malešič.

Knjigo je založila in izdala Zveza društev General Maister.

 

 

Matjaž Brojan je upokojeni novinar Radia Slovenija, še vedno pa kulturni delavec in publicist. S pomočjo dokumentov je napisal več kot 20 knjig z različno tematiko; med najpomembnejšimi so o zgodovini in delovanju radia na Slovenskem ter o preteklosti Domžal in okoliških krajev.

France Malešič je upokojeni zdravnik, že od mladih let pa alpinist in gorski reševalec. Pozneje še raziskovalec gorniške in kulturne zgodovine, avtor obsežne zbirke gorniških, kulturnozgodovinskih in etnoloških del ter urednik knjig z različno tematiko.

Vljudno vabljeni.