Z Biblosom in novim bralnikom do več tisoč knjig – vedno in povsod!

Kategorija: Obvestila
Datum: 11.10 2017 - 21.10 2017 0.00

Beletrina je poleg prve slovenske e-knjižnice in e-knjigarne Biblos razvila tudi bralnik, ki je prilagojen sistemu Biblos, nanj pa je možno naložiti tudi knjige drugih ponudnikov.

 

 

Časi se spreminjajo in knjige prav tako. Danes ni več nujno, da so natisnjene na papir in imajo trde platnice, bolj pomembno je, da so nam na voljo, ko imamo zanje čas – in da jih – ne da bi nas dodatno obtežile, vedno lahko nosimo s seboj. Pri založbi Beletrina smo leta 2013 vzpostavili platformo Biblos, ki je prva slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, povezana tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, letos pa smo razvili tudi bralnik, prilagojen sisetmu Biblos, na katerega pa je moč nalagati tudi knjige drugih ponudnikov. Bralnik je majhen in lahek, nanj pa je možno naložiti več kot dva tisoč knjig. Obstaja v dveh različicah, brez lučke in z lučko, preko Biblosove spletne strani pa ga je možno kupiti od danes, 11. 10. 2017. Bralniki bodo za izposojo na voljo tudi v knjižnicah.

Sistem Biblos smo razvili tako za izposojo kot tud nakup knjig. Članom knjižnice tako omogoča izposojo na daljavo in nalaganje knjig na bralnik, pametni telefon ali računalnik – kadarkoli in kjerkoli. Knjiga na izbrani napravi ostane štirinajst dni, nato pa se samodejno izbriše, kar pomeni, da uporabniki Biblosa ne plačujejo zamudnin ali nadomestila za izgubljene knjige. Biblos tako po eni strani omogoča enostavno izposojanje knjig iz domačega fotelja, pa tudi nakup e-knjige, ki je bistveno cenejša kot klasično knjigo. To pa niso edine prednosti sistema Biblos, za katerega pri Beletrini upamo, da bo približal e-knjigo vsem generacijam in različnim uporabnikom. Zadnji podatki namreč kažejo, da se Biblos med uporabniki vse bolj uveljavlja, kar potrjujejo tudi zadnje številke, po katerih si je denimo kar 15 odstotkov bralcev Fige Gorana Vojnovića le-to izposodilo preko Biblosa. V letu 2017 si je doslej e-knjigo izposodilo že več kot 4500 uporabnikov.

 

Ob posodobitvi spletne strani Biblos ter razvoju aplikacij za pametne telefone in tablice, ki omogočata brskanje po knjižnem katalogu in branje oziroma izposojo knjig, torej Biblos po novem ponuja tudi dva bralnika – inkBOOK Prime in inkBOOK Classic 2, slovenski različici Kindla.

 

InkBOOK Classic 2 stane 80 €, inkBOOK Prime pa 140 €. Kupite ju lahko tukaj.

 

Do Biblosa je mogoče dostopati preko različnih naprav, denimo pametnih telefonov ali (tabličnih) računalnikov, vendar imata nova bralnika na slovenskem tržišču več prednosti.  inkBOOK Prime in inkBOOK Classic 2 imata očem prijazen e-papir, kar omogoča tudi branje na sončni svetlobi in brez naprezanja oči. Bralnika imata tudi posebno pisavo za dislektike OpenDyslexic in visoko kontrastni način zaslabovidne. Poleg tega sta bralnika med najtanjšimi  na tržišču, kar omogoča lažje branje. Bralnika za razliko od drugih omogočata tudi namestitev katerekoli spletne knjigarne, naložiti pa je mogoče več tisoč knjig. Zaradi nizke porabe energije e-bralnika ni treba polniti tudi do več tednov. Bralnika omogočata brezžično povezavo in spletni brskalnik, ki pa je namenjen predvsem nalaganju knjig. Na ta način, brez dostopa do ”motilcev”, kot so družabna omrežja, e-mail, itd., omogočata pristno bralsko izkušnjo.