predstavitev 269. številke ČKZ: Mislimo revolucije. Ob 100-letnici oktobrske revolucije

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 28.11 2017
Lokacija: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Ob 100-letnici oktobrske revolucije je izšla 269. številka Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Mislimo revolucije (ur. Nina Kozinc, Marta Gregorčič, Andrej Kurnik, Nikolai Jeffs). Številka odpira nove poglede na potenciale in omejitve emancipatornih in osvobodilnih politik, ki jih je sprožil oktobrski prevrat leta 1917 v Rusiji, na njegov vpliv na poznejša revolucionarna postajanja ter na nekatere aktualne gradnje antikapitalističnih alternativ.

Svojo predstavitveno turnejo začenjamo v Mariboru, mestu, ki je ne tako dolgo nazaj za kratek čas zanetilo revolucionarno iskro in tako postalo simbol sanj o boljši prihodnosti. Govorili bomo o dediščini in babiščini oktobrske revolucije, pri čemer pa nas ne zanima toliko oktobrska revolucija kot predmet proučevanja, kot utemeljitev suverene oblasti in vzpostavitev režima. Prej nas zanimajo vizije, potenciali in procesi, ki manifestirajo revolucionarno željo po osvoboditvi in katerih nosilci so prezrti, zamolčani, spregledani; ženske, politični nasprotniki, manjšine.

 

Z nami bodo urednici in urednik ter avtorice in avtorji številke Marta Gregorčič, Darij Zadnikar, Andrej Kurnik, Dejan Turk, Manca Marolt in Nina Kozinc ter odgovorna urednica Danijela Tamše.

 

Vabljeni!

 

 

Dogodek je organiziran v sodelovanju s Salonom uporabnih umetnosti, Maribor.