Novo v Mohorjevi Celovec: Knjižni dar 2018, Miklič, Detela, Kupper

Kategorija: Obvestila
Datum: 28.11 2017

Knjiži dar 2018

 

 

Mirko Bogomir Miklič: Sredi krute sile nežno trajam

Idejno-politična dediščina Edvarda Kocbeka in slovenski kristjani

"Kocbek je kot politik doživljal pravi dualizem med načinom ravnanja komunistov in kristjanov. Komunisti naj bi z revolucijo dali udarno moč, krščanstvo pa duhovni naboj. Komunisti so bili izredno organizirani, krščanski socialisti pa zaradi personalizma in duhovnega naboja popolnoma prepuščeni njihovi "udarni moči". Kocbek je verjel v "vsemogočnost" partije in ji bil lahkoverno zvest. Zato lahko rečemo, da je Kocbek oče slovenskega protiorganizacijskega gibanja. Postkomunistična levica je še danes dobro organizirana, desnica pa je še vedno ujeta v pasti individualizma. To seveda ni samo Kocbekova dediščina, je pa tudi on pripomogel k temu z angažmajem pri graditvi totalitarnega sistema z vzvodi in posledicami revolucije za slovenski narod in posebno za slovenske kristjane."                                                                                            

   Mirko Bogomir Miklič

446 strani, trda vezava, 17 x 23 cm, € 39,00, ISBN 978-3-7086-0981-2

Predstavitev:v sredo, 6. decembra 2017, ob 18.00 uri, v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva cesta 1, Ljubljana (vhod iz pasaže Name, 4. nadstropje)

Vabilo

O knjigi

 

 

 

Lev Detela: Panonska elegija

Pripovedi

V desetih stilistično in psihološko skrbno izrisanih besedilih z aktualno tematiko in spominskimi posegi v preteklost in polpreteklost se avtor vrača v rojstno Panonijo, v družinsko hišo svojih prednikov, s katero so povezani nekateri v knjigi opisani dogodki iz zadnjih dni druge svetovne vojne. Pripovedujejo o begu, vojni, revoluciji in o travmatizaciji povojnih slovenskih izseljencev.

"Moje zgodbe so pravzaprav elegije, »otožni spevi« o preteklosti z mnogimi ponižanimi, osamljenimi, strtimi in preganjanimi… O vsem tem se je vedno pisalo v pravi literaturi – od Homerja ali Vergila do Balzaca ali Dostojevskega – in celo v Svetem pismu."                                                                                                                         

Lev Detela

114 strani, brošura z zavihki, 13 x 21 cm, € 22,00, ISBN 978-3-7086-0953-9

O knjigi

 

 

 

Niko Kupper: Zmaji na poti

Ilustracije: Katarina ŠtrukeljSlikanica v rimah

Senzacionalni naraščaj človeške ribice v Postojnski jami je avtorja Nika Kuppra navdahnil za rimano zgodbico o alpsko-jadranski zmajski druščini iz Celovca, Ljubljane, Trsta in od drugod, ki se v skrbeh napotijo, da najdejo zmajski naraščaj, saj se bojijo, da bi izumrli. Polet gre od Celovca do Jadranskega morja in resda zmajem uspe, da najdejo tako želeni zmajski naraščaj:

»Kak nasmeh se je zarisaltakoj zatem na vsak obraz,ko je pot ta ptič opisaldo kraške jame na ves glas.Kjer še danes, kar je znano,vsaj on to stoodstotno ve,v podzemlju pod dvoranopotomci zmajev še žive.«

Le kje so zmajski sorodniki našli zmajski naraščaj? Poglejte v knjigo.

32 strani, trda vezava, 18,5 x 26,5, € 19,00, ISBN 978-3-7086-0947-8

O knjigi