Izšla je nova pesniška zbirka Iva Svetine Oče, tvoje oči gorijo

Kategorija: Obvestila
Datum: 20.12 2017 - 01.01 2018 0.00

Izšla je nova pesniška zbirka Iva Svetine z naslovom Oče, tvoje oči gorijo. Naslovna sintagma zbirke nas popelje vse do Knjige očetove smrti (1990), ki se konča tam, kjer se pričujoča zbirka (ponovno) začenja – sled soli, ki zaskeli v očesu, spet zagori v ognju.

 

Pesnik, tudi že v vlogi starega očeta, se nenadoma sam znajde v vlogi izpričevalca sedanjega, bilančnika preteklega in vizionarja prihodnjega (ne pa tudi za-smrtnega) časa. V petinšestdesetih pesmih s homogeno in kompaktno lirično strukturo se pesnik sooča z identifikacijo in prepoznavanjem očeta po imenu, figuri in vlogi v sebi samem. V slogu Svetinove poetike gre za pesniški dialog tako z okruški sumerskega epa Enuma eliš in drugimi mitskimi referencami kot tudi z zgodovinskimi in sedanjimi katastrofami zahodne civilizacije, ki se zrcalijo na kulisi osebne biografije.

 

 

Ivo Svetina (1948) je pesnik, dramatik, esejist in prevajalec. Izdal je 30 pesniških zbirk in napisal več gledaliških iger, pravljic ter esejev. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi zlato ptico, nagrado Prešernovega sklada in večkrat nagrado Slavka Gruma. Od leta 2014 je predsednik Društva slovenskih pisateljev.

 

Drage novinarke in novinarji, vabimo vas k pisanju recenzije o knjigi. Svoj izvod lahko prevzamete v Beletrinini knjigarni (Novi trg 2, Ljubljana) po predhodnem naročilu preko: ada.cajnko@zalozba.org.

 

 

Vabljeni k branju!