Novosti pri založbi Sanje

Kategorija: Obvestila
Datum: 09.01 2018 - 19.01 2018 0.00

Novi sanjski knjigi sta vztrepetali v naših rokah.

 

Zgodbe dežja, naslov prvorojenke sarajevskega književnika Hajrudina Ramadana, so prozna misel, ki je do slišnosti pridrla iz gnojne rane povojnega časa. S kratko pripovedjo, ki se učinkovito zaokroži v natanko tisto, česar še malo prej osameli človek ni zmogel izreči, je Ramadan v umetnost pretočil zasičenost z bolečino, ujetost v negotovost obetov, vonj po prsti, ki prešteva trupla in se, ukleščena v zgodovinski urok, umika vase ...

Sijajno, pozabljeno ogrlico Zgodb dežja, je Marko Tomaš imenoval za eno najpomembnejših knjig povojnega Sarajeva:

 

"Zgodbe dežja so zmaga domišljije nad zverinsko norostjo, v katero je okovan vsakdan. Če upoštevamo še vojni sarajevski kontekst, v katerem so nastajale te zgodbe, se naučimo, da se lahko človek za svobodo in človečnost bori na različne načine. Včasih je to najbolje storiti z domišljijo, toplino, z vsem tistim, kar pod naleti zverinstva izginja pred nami."

 

 

Nathacha Appanah, avtorica velike uspešnice Annina poroka, je svoj novi romanPovratnik nasilja postavila na pozabljen delček Francije – na otok Mayotte, posejan z dogodki, o katerih francoski mediji ne poročajo. Glavni junak je Moise, migrantski otrok, ki ga je mati iz vraževerja zapustila. Našla in vzgojila ga je medicinska sestra Marie. Nekoč mu zaupa zgodbo ranega otroštva, kar v Moisu zaneti upor. Ko Marie nenadoma umre, Moise pristane v tolpi v enem od otoških getov. Nasilne okoliščine nekega trenutka rodijo umor. Da bi pobegnil pred maščevanjem, se Moise, obdolžen odvzema življenja, med prevozom na zaslišanje dokoplje do svobode. Literarni izdelek izvrstne piske z bolečo točnostjo izpisuje okovje revščine na otoku, ukleščenem med migracijskimi pritiski in vse bolj surovim peklenskim nasiljem.

 

V dežju zasijejo zgodbe.

Vaše Sanje