Akcija založbe Sophia do 28. februarja!

Kategorija: Obvestila
Datum: 15.02 2018 - 28.02 2018 0.00
  • Komplet knjig Miloša IvančičaRoža osapska/Lebič

 

 

 

 

Roža osapska: zgodba zgodb iz Osapske doline

Zgodovinsko-dokumentarni preplet življenjskih zgodb 12 pričevalcev o življenju na Tržaškem v času fašizma in STO. Začne se s srečanjem pohodnikov čez odprto mejo prvo leto po vstopu Slovenije v EU, vzporedno z vrnitvijo v čas Avstro-Ogrske in razcveta pristaniškega Trsta in okolice; skozi spomine pričevalcev pluje po razburkanem morju proti današnjim dnem. Avtor, tudi sam Osapc, je o vsem tem dogajanju že kot otrok veliko slišal in doživel. Razkriva izredno bogato kulturno, prosvetno in narodnobuditeljsko dejavnost v teh krajih pred prvo svetovno vojno, nato italijansko zasedbo, prve spopade, prve boje na barikadah proti fašistom in prve žrtve, požig prve slovenske vasi že leta 1921, razkriva, kako je potekal »pouk« v fašističnih šolah, kakšni so bili takrat plesi in kako so skojevke pele v cerkvenem koru, kakšno je bilo življenje v koprskem zaporu, kako so zažgali Gabrovico in Gabrce, kako so v Rižarni prebirali riž. Zgodbe niso zanimivosti, posebnosti in drobne zgodovinske resnice, ampak predvsem verodostojna pričevanja za današnji čas. Opremljene so z bogatim slikovnim gradivom.

Zbirka: Previharimo viharje (Sophia, 2015), 240 str., mehka vezava. Redna cena: 15 €.

 

Lebič: zgodbe pozabljenenga eksodusa

Dokumentarno-memoarska knjiga Lebič je poimenovana po viharnem jugozahodnem vetru na Jadranskem morju, ki tu učinkuje kot metafora vojnih razdejanj med drugo svetovno vojno, a tudi v času razvoja fašizma pred njo in njegovih posledic po njej, ki odmevajo še danes. Knjiga prinaša izbor življenjskih zgodb pričevalcev in pričevalk, ki razkrivajo manj znano usodo primorskih beguncev in pregnancev, je preplet intervjujev in avtorjevega dokumentiranja zgodovinskih dogodkov in današnjih poskusov sprevračanja zgodovine. Avtor knjige je dolgoletni novinar in urednik Radia Koper, oddaj Primorski kraji in ljudje ter Slovenci ob meji, osnova knjige pa so pogovori, ki jih je posnel v letih 2002–2010, in gradivo iz zasebnih arhivov pričevalcev in pričevalk, ki ga je pridobil v času avtorizacije pogovorov za objavo v knjigi in ob ponovnih intervjujih.

Zbirka: Previharimo viharje (Sophia, 2013) 356 str., mehka vezava. Redna cena: 18 €.

 

  • Komplet Ekonomija za neekonomiste: Zucman/Piketty/Millet in Toussaint/Bryan in Rafferty

4 knjige

Gabriel Zucman: Skrito bogastvo narodov: raziskava o davčnih oazah

Kako bi se razvijal javni dolg brez bančnih skrivnosti, povezanih z utajevanjem? Na kakšne načine se je kapital lahko izogibal davkom in kolikšen je sploh obseg finančnih transakcij v davčne oaze? Kakšni so možni ukrepi?Zgodovinski prikaz utajevanja davkov in finančnega globalizma od 19. st. naprej, postavljen v kontekst evropske krize in javnega dolga s predlaganimi konkretnimi ekonomskimi ukrepi.

 

 

Thomas Piketty: Ekonomija neenakosti

Kako zares izboljšati življenjske pogoje najbolj prikrajšanih? Je ukrepe javne redistribucije treba omejiti na ukrepe, ki najmanj motijo delovanje tržnih zakonitosti ali pa le socialni in politični boji onemogočijo revščino, ki jo proizvaja kapitalistični sistem? Kakšni načini redestribucije bi bili pravičnejši in učinkovitejši?Avtor statistično podrobno obravnava vprašanje neenakosti in redistribucije, ki je v središču dolgega političnega konflikta med liberalno pozicijo na eni strani ter tradcionalno na drugi.

 

Damien Millet in Éric Toussaint: AAA: Revizija, odpis, drugačna politika

Kakšna je pravna utemeljitev nelegitimnosti javnega dolga? Na kakšen način lahko država doseže delni odpis dolga?Dokumentarena in jedrnata obravnava dolžniške krize držav EU, vzrokov zadolževanja, delovanja finančnih trgov; kako se je finančna kriza s hipotekarnimi krediti in finančnimi instrumenti razširila iz ZDA v Evropo, reševanje bank v zahodnih evropskih državah, manj znano »eksperimentalno« fazo »trojke« v vzhodnoevropskih državah, reševanje dolžniške krize v evroobmočju.

 

Dick Bryan in Michael Rafferty: Kapitalizem z derivati: Politična ekonomija finančnih derivatov, kapitala in razredov

Politična ekonomija finančnih derivatov, kapitala in razredov. Eno najdostopnejših del s tega področja, zato tudi »uvod v finančno ekonomijo za neekonomiste«.

 

Redna cena kompleta: 56 EUR

Akcijska cena kompleta: 28 EUR

 

 

  • Komplet Ernest Mandel: Pomen druge svetovne vojne/Dolgi valovi kapitalističnega razvoja

Ernest Mandel: Pomen druge svetovne vojne

Ernest Mandel: Dolgi valovi kapitalističnega razvoja

Redna cena: 36.00€. Akcijska cena: 20.00€(velja do 28. februarja 2018).