Koliko so nemirna tla pod našimi nogami?

Kategorija: Prireditve
Datum: 05.04 2018
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Četrtek, 5. april 2018, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

 

Izr. prof. dr. Marko Vrabec, Naravoslovnotehniška fakulteta, moderatorka: Renata Dacinger, TV Slovenija.

 

 

 

Površje Zemlje je videti nespremenljivo. Vendar se geologi s tem ne strinjajo. Premikanje litosferskih plošč je vzrok počasni, a stalni tektonski aktivnosti, ki vztrajno preoblikuje kontinente in njihovo površje.

Slovenija leži na stiku dveh litosferskih plošč, Evrazijske in Jadranske, ki sta se v zadnjih 100 milijonih let primaknili skupaj za 500 km, njun trk pa je povzročil nastanek gorske verige Alp. Z rekonstrukcijo teh premikov in spremljajočih deformacij, denimo narivanja in gubanja kamnin, se ukvarja klasična strukturna geologija. Z visokonatančnimi satelitskim meritvami pa je mogoče današnje premikanje plošč celo izmeriti – Jadranska plošča se pomakne na sever proti Evraziji za okoli 3 mm na leto. Ti premiki so tudi razlog, da imamo pri nas potrese. Za oceno potresne nevarnosti je seveda nujno ugotoviti, ali se določen prelom aktivno premika ali ne, pri tem pa nam spet lahko pomagajo natančne geodetske meritve in različne geološke raziskave.

Izr. prof. dr. Marko Vrabec predava na Oddelku za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Njegovo osnovno področje raziskovalnega dela sta strukturna geologija in tektonika. Zanima ga predvsem tektonika Alpsko-Dinaridskega orogena, ki jo v sodelovanju z domačimi in tujimi raziskovalci preučuje z različnimi metodami kot je kinematska in dinamska analiza zdrsov ob prelomnih ploskvah, mikrostrukturne preiskave, paleomagnetizem, tektonska geomorfologija, geofizikalne raziskave, ter GPS geodezija. Uživa v delu na terenu, ki je za strukturnega geologa temeljna metoda za pridobivanje podatkov.

Lepo vabljeni!

 

Vsem predavanjem lahko prisluhnete tudi na povezavi http://www.znanostnacesti.si/podcast.aspx