Kaj berejo?

Boštjan Tadel, sekretar na Ministrstvu za kulturo

 

 • Anton Tomaž Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi (predloga za uprizoritev v SNG Drama Ljubljana, premiera 26. aprila 2018)

  Povabljen sem k napisanju teksta za Gledališki list in sem z velikim veseljem in občudovanjem ponovno prebral ta biserček. Ja, gre za priredbo, ampak zadeva je pièce bien faite, za kakršne se danes delamo, da so ceneni. Pa niso – Matiček je virtuozen in poantiran in še kako aktualen!

   

 • Tina Batista Napotnik: Tunel (Mladinska knjiga, 2016, ponatis 2017)

  Žal sem šele zdaj prišel do tega urbanega generacijskega romana, v katerem avtorica nenehno dodaja nove plasti do visoko-oktanskega finala – manjka mi še zadnjih 5 strani, ki sem si jih pustil za nov dan. Bo katarza ali »the end of the world as we know it«?

                                                                                     

 • Yuval Noah Harari: Homo Deus  (hebrejski izvirnik 2015, ang. prevod 2016)

  Dedek Mraz je prinesel angleško knjigo, ki sem se je lotil takoj, ko sem (spet) kot zamudnik požrl slovenski prevod avtorjevega prejšnjega globalnega hita Sapiens. Bo res v fenomenalni ironiji zgodovine krona razsvetljenskega projekta to, da nekaj izbrancev živi kot na Olimpu, ostali pa kot pri Orwellu – naslov oz. prizorišče si vsak lahko izbere po okusu oz. stopnji srhljivosti, ki nam jo vzbuja.