V intelektualnem vakuumu smo v Sloveniji priča nasilni rekatolizaciji

Ivo Svetina je novi predsednik Društva slovenskih pisateljev. Z veliko konkretnimi idejami, za katere verjame, da jih bo uresničil, z vztrajnostjo, pa tudi, če bo treba, z lobiranjem. Ivo Svetina, ki med pesnicami še zlasti obožuje Sylvio Plath in Emily Dickinson. Tudi sam je pesnik. Za svoja pesniška in dramska dela je prejel že več nagrad.

Vodstvena vloga vam ni tuja, glede na to, da ste bili med drugim tudi umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, Gledališki muzej ste kot direktor vodili 15 let, pa vendar, v čem bo predsedovanje Društvu slovenskih pisateljev drugačno? Ker gre za društvo, ki je prostovoljno združenje, moraš biti na vodstvenem položaju v komunikaciji nekoliko drugačen kot na primer v vlogi direktorja Gledališkega muzeja, kjer se je treba po zakonu in po položaju v določenih primerih vseeno drugače odzivati. V primeru društva gre za demokratično obliko združevanja, za kar so nenazadnje pomembne tudi diplomatske sposobnosti in pristajanje na sprejemanje določenih kompromisov. Temeljni cilj društva, ki so ga uresničevali že moji predhodniki, še posebej od osamosvojitve naprej, je ohranjanje enotnosti, ki pa ne more in ne sme biti zapovedana. V društvu se združujemo posamezniki z različnimi estetskimi, ideološkimi in političnimi prepričanji, čeprav bi si ob tem upal trditi, da je večina članstva vendarle nekoliko bolj zmernih pogledov, bolj na levi kot na desni strani. Pri vodenju društva mi bodo v pomoč tudi izkušnje iz zadnjih treh let, ko sem deloval kot podpredsednik. Marsikaj, zlasti strpnosti, sem se naučil tudi od svojega predhodnika Vena Tauferja.

 

Več na povezavi: http://www.siol.net/trendi/kultura/ivo-svetina-v-intelektualnem-vakuumu-smo-v-sloveniji-prica-nasilni-rekatolizaciji-336658