Odločitev za ali proti splavu je lahko le v rokah noseče posameznice, saj je telo njena last.

Letnik 1985. Dramatičarka. Leta 2010 je na AGRFT z odliko zaključila študij dramaturgije. Živi in dela med Londonom in Ljubljano. Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi. V svoji igri Inventura je na Tednu slovenske drame prejela nagrado za mladega dramatika.

 

Pravite, da je naš največji skupni sovražnik čas. In da večino tega posvečamo delu, kar nam onemogoča, da bi se pozorneje posvečali drug drugemu.

Četudi ne gre za visoko plačano delo oziroma kariero, si znamo dandanes nakopati milijon opravkov, za katere mislimo, da so pomembni, v resnici pa nas le oddaljijo od tistega, kar je res pomembno: da bi se ustavili in posvetili čas sebi ter najbližjim. S tem ne mislim na vehementne poteze kot so obdarovanje, dragi zmenki ali eksotični izleti, pač pa zgolj, da bi si znali razporediti čas tako, da bi se kljub obveznostim lahko vseeno vsaj za kratek čas popolnoma posvetili drug drugemu in se naučili zares poslušati. Dobra komunikacija je po mojem mnenju in izkušnjah ključ do uspešnega odnosa, karkšnegakoli. Da ljubezen v kakršnemkoli odnosu preživi, potrebuje predvsem naklonjenost in prisotnost. Desetminutni objem lahko dela čudeže (smeh).

 

Kot eno od dilem sodobne družbe ste izpostavili sledeče vprašanje: Ljubiti iz potrebe po tem, da si nekomu potreben, ali iz svobode? Kako bi vi sami odgovorili na to vaše vprašanje?

Psihološki motivi za to, da se v nekoga zaljubimo, ga vzljubimo in nato (če pridemo tako daleč in tako globoko) ljubimo so lahko zelo različni. Pomembno je, da zveza med dvema, ki se ljubita, temelji na odprtem dialogu in preprosti želji deliti svoje življenje, tako lepe kot grde momente, podpirati drugega, ko to potrebuje, ker tako hočemo, ker smo tega sposobni, ne ker bi imeli od tega kakšno posebno korist, in obratno, se veseliti, ko mu gre dobro, in dobivati v enaki meri nazaj. Če nekoga res ljubiš, mu boš dovolil biti kar je, torej ga ne boš kreiral po svojih pravilih in vzorcih, to je zame tista prava ljubezen: biti sposoben sprejeti človeka takšnega, kot je, in se obenem medsebojno stimulirati za doseganje ciljev, ki si jih vsak želi. Je pa res, da je potrebno za takšno ljubezen najprej dobro spoznati sebe in se ljubiti. Kliše, da ne moreš ljubiti drugih, če sebe ne, po mojem kar drži.

 

Več na povezavi: http://torekobpetih.si/intervju/vesna-hauschild/