Zdaj so na Slovenskem že neki novi čefurji.

Goranu Vojnoviću (roj. 1980), diplomantu filmske in televizijske režije na AGRFT, pisatelju in časopisnemu kolumnistu, je s knjižnim prvencem Čefurji raus! (2008) uspelo dodobra prevetriti slovensko literarno in družbeno sceno, saj je v njem jezikovno bogato, zanimivo in zabavno predstavil življenje priseljencev iz republik nekdanje SFRJ. Z romanom Čefurji raus!, zanj je dobil kresnika in Prešernovo nagrado, mu je uspelo nemogoče: utrdil je identiteto druge ali tretje generacije priseljencev, hkrati pa pripomogel k spremembi družbenega konteksta zmerljivke »čefurji«, saj je postala tudi pri »avtohtonih« Slovencih, vsaj deloma, sopomenka za zanimivo subkulturo v državi.

 

Če vprašam drugače: kakšna knjiga bi zdaj bila potrebna, da bi načela vprašanja odprtosti oziroma zaprtosti Slovencev do priseljencev?

Ni se spremenila Slovenija. Spremenila se je medijska percepcija teh vprašanj. Sami sebe v medijih prepričujemo, da smo boljši, kot smo v resnici. In celo, da so čefurji »in«, da so čefurji trend, da so kul. To je le medijska podoba, ki pa ne ustreza povsem realnosti. A nekaj se v nas vendarle sprošča v odnosu do priseljencev. Slovenija postaja bolj odprta, vendar je tako tudi zaradi pritiska Evrope. Konec koncev je temnopolti Peter Bossman župan Pirana. Ljubljana bo dobila džamijo. Znaki odpiranja so. Vendar smo šele na začetku in ni mogoče trditi, da pri nas ni nacionalizma in rasizma. K nam prihajajo ljudje iz Kitajske, Afrike, Južne Amerike in imajo opraviti z enakimi težavami, predsodki, nestrpnostjo, s kakršnimi so imeli nekoč opraviti Bosanci. Zdaj so na Slovenskem že neki novi čefurji. Pri njih je treba iskati pravi obraz Slovenije. Priseljence z juga so Slovenci že sprejeli, zdaj živi tukaj že druga ali tretja generacija, ki je integrirana v družbeno okolje. Goran in Zoran Dragić sta junaka Slovenije. Ravno zato, ker je manj prve generacije in več druge in tretje, ni nevarnih soočanj z okoljem. Prva generacija kitajskih priseljencev pa ima hude težave. Toda malo jih je, zato jih pač ne slišimo, ne vidimo, njihove zgodbe ne pridejo na površje. Ne vemo, kako jih obravnava policija, kako jih obravnavajo uradi.

 

 

Več na povezavi: http://www.mladina.si/148805/goran-vojnovic-zdaj-so-na-slovenskem-ze-neki-novi-cefurji-pri-njih-je-treba-iskati-pravi-o/