Če nihče ne govori o izjemnih stvareh

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Če nihče ne govori o izjemnih stvareh, prvo McGregorjevo romaneskno delo, je izčiščena, rahločutna prozna umetnina, ki se občasno pretoči v izjemno učinkovito vodeno dogodivščino. Pisatelj s tankim posluhom zapisuje drobne podrobnosti, ki se (navidezni) brezpomembnosti navzlic zlijejo v posledice, ki puščajo silovit pečat. Neimenovana britanska ulica, ki v svoje pore vsrka celoto dogajanja, vrvi od življenja, pa vendar za zidovi (prav tamkaj) usode ugašajo v samosti, nenadejani zanositvi in smrti.

Tako rekoč anonimni prebivalci, ki jim pisatelj sledi, kakor da bi spretno rokoval s kinskim aparatom, so približani s filigransko in lirično pisavo - McGregor nas prav v vsakem odstavku nevsiljivo opomni na prostranost doživljajskega za sleherno zaveso, za slehernimi durmi. Ritem, ki je vsakdanje nevsakdanji, nenadoma zatrese (pretrese) tragična nesreča … 

Roman, ki nadvse izvirno popiše navaden, sem in tja zanikrn in melanholičen svet, je zakoračil v širši izbor zaBookerjevo nagrado ter osvojil imenitni priznanji Betty Trask Award in Somerset Maugham Award.

Založba Sanje

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena