Drag šov

Izposodi si

Opis

V žarišču 17 kratkih zgodb je notranji svet širokega spektra junakinj, neredko v odnosu do moža, ljubimca, očeta, neznanca, katerih resnični, pristni jaz se iz stvarnega sveta prestavlja v svet sanj, videnj, fantazij, kar jim omogoča, da podvomijo o konstrukciji stvarnosti, jo naredijo znosnejšo.

Zgodbe intimno osvetljujejo 70. in 80. leta na Slovaškem kot tudi današnjo družbo v primežu nebrzdanega potrošništva – skozi tajne, nadnaravne notranje svetove, spolnost in telesa mlajših in starejših žensk, v katerih se edino lahko uresničujejo. Otopele ali obupane like dramijo tvegana stanja na meji med sanjami in stvarnostjo, ki jih avtorica neprizanesljivo gradi z nenadnimi ironičnimi, celo igrivimi zasuki.

Zbirko s slogovno disciplino zaznamuje predvsem medspolno poudarjen pripovedni angažma in izostrena subjektivnost karakterizacije, skozi katero se bralec poglablja v mistične prostore ‘ almodovarskih’ žensk, njihove misli, stiske, hrepenenja, samoto.

Uršuľa Kovalyk (1969) je doslej napisala štiri prozne knjige in šest gledaliških iger. Njenakratka proza je prevedena v številne jezike. S svojim zadnjim delom se je uvrstila med finalisteprestižne nagrade Anasoft litera in zanj prejela nagrado 22. mednarodnega knjižnegasejma Bibliotéka v Bratislavi za najboljše delo slovaške avtorice.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena