Otrok številka 32-G

Izposodi si

Opis

OTROK ŠT.32 – G je roman o treh sestrah, ki jih je ločila vojna, ko so bile še skoraj najstnice in se nato spet srečajo na vlaku čez mnogo let. Njihovo ponovno srečanje je dokončni neposredni obračun z njihovimi življenji, obračun, zabeljen s priznanji, obtožbami, kritiko, samokritiko kot tudi z obžalovanjem in kesanjem.

Medtem ko so tri sestre na vlaku, ne da bi prej komu povedale za to potovanje, pa Mija, hčerka ene od sester, obupano išče svojo nenadno izginulo mamo. Ko odkrije, da je življenje njene matere polno dotlej nikoli omenjenih skrivnosti, se njen svet zatrese do temeljev. Toda, preden dobi priložnost za odgovore, mama umre.

A vprašanja, ki se postavljajo v zvezi z maminimi skrivnostmi, so za Mijo življenjskega pomena. Enostavno jih ne more potisniti v pozabo. Zato se po mamini smrti odpravi poiskat resnico.

Roman je zgodba o izgubljenih idealih, trpkih izkušnjah in ponižanjih, ki zlomijo žensko dušo do te mere, da je nezmožna živeti srečno, normalno življenje tudi ko bi ga lahko.

--------

V človeku je vrelec skrivnosti, spomina, iz katerega črpa moč, četudi se pri tem rani; in ko zajema vse to, ga preplavlja spoznanje, da je človeško življenje polno le takrat, ko se dotakne resnice. To je storila pisateljica, ki v sebi ve, je prepričana, da je usoda, ki je kruta, še kako resnična.

Zgodovina družine, ki jo vrtinec vojne zapelje na kruta pota, je zgodba treh sester, ki vsaka po svoje skuša preživeti. Ob tem doživljajo vojno kot izgnanstvo, politično preganjanje, vero v boga, rojstvo in smrt. Nepredstavljivo trpljenje matere, ki ji otroka spremenijo v številko, je samo del zgodbe. Večplastnost, ki je odlika tega romana, pa se spreminja kot se spreminja usoda treh žensk.

Sonja Koranter

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena