Animal triste

Izposodi si

Opis

Animal triste (1996) je roman, ki sodi med klasična dela sodobne nemške literature in je doslej največkrat ponatisnjeni roman pisateljice in esejistke Monike Maron (1941), dobitnice vrste uglednih priznanj (mdr. Deutscher Nationalpreis). Neimenovana pripovedovalka, ki zase ne ve več natanko, koliko je stara, obnavlja ljubezensko zgodbo, ki naj bi pred leti usodno posegla v njeno življenje. Ona kot paleontologinja v muzeju varuje brahiozavra, on, Franz, pa je poročen in preučuje mravlje medičarice.

Že takrat sem se spraševala, ali je bilo naključje, da sta Franzevo in moje zanimanje za živalski svet pripadali tako različnim vrstam, moje izumrlim samotarjem, Franzevo pa drobnim mravljam, ki kot posamezni primerki niso zmožne življenja in popoln organizem tvorijo šele kot ljudstvo.

Njuna ljubezen se spreminja skupaj z državo in časom, v katerem živita, zato je ključni del te zgodbe tudi zgodovina: druga svetovna vojna, prva povojna leta v Nemčiji, vsakdanjik v vzhodnonemški diktaturi ter padec berlinskega zidu.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena