Tipkopisi: Geneza

I. pesniški zvezek

Izposodi si

Opis

Geneza je brezkompromisna zbirka specifične poezije, hkrati moderne in kontroverzne v najbolj pozitivnem smislu. Specifičnost je v njeni izvirnosti in prepoznavnosti, ki jo Jernej Kusterle natančno in živo razgrinja skozi pesmi kot režiser v gledališču, toni baladnega in mračnega so kritika naše hiperkibernetične družbe, v kateri je človek zgolj lutka, snov za »pajkovo omrežje« moderne tehnologije žičnih in brezžičnih komunikacij. »Iz mojih ust se rojevajo prisluhi in prividi«, zapiše Jernej Kusterle. Zbirka se od prve do zadnje pesmi razvija in stopnjuje, Geneza v finalnem delu postane univerzalna, od posamičnega se odpre v skupno, je hkrati intimna ter družbeno kritična, angažirana, zaskrbljena, v metaforičnem jeziku bogata. In je razgibana inovacija slovenskega pesniškega jezika. Ne glede na elemente mračnosti, turobnosti ali baladnosti, je poezija Geneze uporna, neomajno živa in dinamična pesniška refleksija našega časa, slovenskega in evropskega prostora, pesniškega ozemlja po Rimbaudu in »temnih nadrealizmih« umetniškega bivanja. Zadnji dve pesmi sta že v območju antologijskih stvaritev. Jernej Kusterle tako stopa z Genezo v slovenski pesniški prostor kot izoblikovan in izrazito prepoznaven, pomemben, samosvoj glas. Ivan Dobnik

Mnenja uporabnikov

Skupna ocena:
Ocena:

Poezija Geneze me je pretresla do temeljev. To se zgodi, ko se človek zave, da prihaja nekaj velikega, nekaj novega.

Objavljeno: 26. 10. 2016
Ocena:

Ko na enem mestu, v eni pesniški zbirki najdeš vse, kar čutiš, a tega ne znaš izraziti... In dokler ne prebereš teh pesmi, niti ne veš, da je kaj takega mogoče povedati z besedami. Vse pohvale avtorju!

Objavljeno: 19. 11. 2016
Ocena:

Pesniška zbirka je resnično nekaj svežega. Pesmi bralcu kažejo občutke, ki jih doživljamo vsi, le ubesediti jih ne znamo. Avtor to stori namesto nas. Čudovita zbirka, čudovite pesmi.

Objavljeno: 16. 10. 2016
Ocena:

Tu ni prostora in časa za kompromise. Lahko je le točno tako kot je. Mračno, turobno, srhljivo, tako kot prisluhi in prividi, ki se rojevajo iz avtorjevih ust. "Nisi več glasbenik temveč glasba," piše avtor, ki ni več le pesnik temveč poezija! Zanimivo, posebno, drugačno, neponovljivo!

Objavljeno: 20. 10. 2016
Ocena:

Gre za posebno zbirko. Cudovita fuzija estetike grdega z gnusom, hkrati pa ocara z neko cudno lepoto. Povzema svet kakrsen je. Brez celofana. Bravo!

Objavljeno: 21. 10. 2016
Ocena:

Pesniška zbirka je resnično nekaj posebnega, saj prinaša pester nabor različnih slogov moderne poezije, ki bralca prevzame do temeljev in ga še dolgo sili k razmišljanju o današnjem svetu, kjer največ šteje le kapital. Pesnik je v verze prav mojstrsko vtkal estetiko grdega. Odlična pesniška zbirka za vse, ki imajo radi sodobno poezijo!

Objavljeno: 02. 11. 2016
Ocena:

Branje pesmi v zbirki Geneza lahko označim za katarzično. Velikokrat primem knjigo v roke in prebiram pesmi, vsakokrat se mi odpirajo nove dimenzije življenja, ki pesmi mladega avtorja naredi temne, včasih čudaške pa tudi tople in take, ki ubesedijo, kar bralec, ki ceni lepoto poezije, tako pogosto čuti.

Objavljeno: 16. 10. 2016
Ocena:

Večina pesmi govori o zlaganem svetu. Kar strašljivo se mi zdi, da mlad človek tako globoko občuti vse nianse te zlaganosti in pokvarjenosti. Obenem pa občudujem moč izrazov, slikovitosti in neposrednosti, s katero avtor razgalja ta svet, kateremu nato pogosto tudi humorno zažuga in s tem sprosti napetost. Pesmi mi niso segle le v zavest, tudi v podzavest so mi, razburkale so vse tisto, kar si hote ali nehote prikrivam. Na primer: nemoč. Pa izgubljenost v tem velikem svetu. Odtujenost. V pesmih Geneze človek najde sebe.

Objavljeno: 22. 10. 2016

Vaše mnenje

Ocena