Spominčice

Izposodi si

Opis

Makedonija. Morda leta 2001. Morda zdaj. Morda vedno. Dva ostrostrelca, pripadnika dveh nasprotnih vojsk, dveh nasprotnih ideologij, dveh nasprotnih religij … Ona in on. On jo opazi skozi optični merek svojega orožja in ugotovi, da je ona prva videla njega. Prva ga je imela na muhi, ampak – zakaj ga ni ubila?

Celotna zgodba, ki jo prvoosebni pripovedovalec pripoveduje njej, ki jo ima na muhi, njej, ki ga ima na muhi, se odvije v enem samem trenutku. Roman primerjajo z narobe obrnjeno Tisoč in eno nočjo. Pripovedovalec je moški, ki v brezčasnem prostoru pripoveduje zgodbe, v katerih se brez pravega reda, odvisno od trenutnega navdiha, prepletajo spomini na njegovo življenje, od najzgodnejšega otroštva pa vse do trenutka, ko se je pridružil vojaški enoti. Ona pa ga na čuden način posluša in razume, iz njegovih oči bere njegove misli. Kako se zgodba konča? Kdo na koncu preživi? Ali sploh kdo?

Blaže Minevski (1961) je avtor vrste romanov, kratkih zgodb in dram. Za Spominčice je leta 2008 dobil nagrado Društva makedonskih pisateljev za najboljšo prozno knjigo, nagrado Roman leta dnevnika Jutranji dnevnik in nagrado mesta Skopje 13. november.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena